Bitkoin
EPA/SASCHA STEINBACH
Bitkoin

EPA/SASCHA STEINBACH

Bitkoin, Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Posle celonedeljnog "hajpa" oko cene bitkoina, najpopularnija kriptovaluta na svetu je tokom vikenda za samo jedan sat izgubila 14 posto svoje vrednosti i pala sa 59.000 dolara na 51.000. I druge popularne kriptovalute, etereum i dogikoin su dramatično pale tokom vikenda.

Vrednost bitkoina je sa sve većom popularnošću i prisutnošću na tržištu skočila ove godine, ali je oštar pad tokom vikenda izazvala nepotvrđena glasina na Tviteru da američko ministarstvo finansija planira da se ozbiljnije pozabavi pranjem novca kroz kriptovalute.

Pad bitkoina tokom vikenda i onda postepeni porast, samo je još jedan u nizu dokaza da je kripto tržište i dalje vrlo nestabilno, piše CNN.

Prošle sedmice, entuzijazam za ovu vrstu "novca" dostigao je vrhunac izlaskom platforme Koinbejs na berzu i divljim skokom od čak 500 procenata dogikoina, valute koja je 2013. napravljena kao praktična šala, da bi ubzro postala mejnstrim.

Ljubitelji bitkoina godinama tvrde da će bitkoin, etereum i drugi digitalni novčići uneti revoluciju u svet finansija, a tržišna vrednost Koinbejsa od 86 miliona dolara samo im je dala nov vetar u leđa.

Tesla već neko vreme prihvata plaćanje u bitkoinima. Pejpal, Masterkard i Visa rade na tome da ukljuće kriptoisplate u svoje mreže, a kompanija Goldman Saks je najavila da će uskoro ponuditi svojim VIP klijentima mogućnost da investiraju u bitkoin i druge kriptovalute, dok je Morgan Stenli svojoj bogatoj klijenteli već omogućio pristup bitkoin fondovima.