Evro, novac, pare, novčanik
Alo.rs/V.Đ.
Pare, novac, zarada, dinari, dinar

Shutterstock, ilustracija

Pare, novac, zarada, dinari, dinar, Foto: Shutterstock, ilustracija

Prijavljivanje će biti moguće na dva načina, baš kao što je to bilo moguće i prošle godine kada su građani dobijali pomoć od po 100 evra. Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra.

Prvi način je elektronski, preko sajta Uprave za trezor, gde će građani morati da unesu četiri podatka. Prvi korak biće da kliknu na polje "Podnošenje prijave" i to je mesto gde unose ime i prezime, JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Da li ćete se prijaviti za pomoć od države?

 

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, izabraće banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijaviti za pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Takođe treba da označe polje kojim potvrđuju saglasnost za obradu ličnih podataka.

Prijava će biti moguća i telefonom, na broj koji će na vreme i biti zvanično objavljen. Već krajem aprila biće otvoren i kol centar, najavio je ministar Siniša Mali, a i kod ovog načina prijave moraće se ostaviti pomenuti lični podaci i podaci o banci.

Penzioneri bez prijave

Penzioneri, njih ukupno 1,7 miliona u Srbiji, u narednih devet meseci dobiće ukupno 110 evra, što je oko 12.800 dinara. Isplate će ići u tri rate, u maju - 30 evra, zatim u septembru - 50 evra i u novembru - novih 30 evra. Prvih i poslednjih 30 evra dobiće kada i ostali građani. U septembru će dobiti i dodatak od 50 evra na koji jedino penzioneri imaju pravo.

Oni neće morati da se prijavljuju, jer već postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima.

Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći, a njih ima oko 150.000. i za njih postoje podaci i pare će im biti isplaćene i bez prijavljivanja.

Mali: Pomoć za sve punoletne

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima. Mali je rekao je da će svaki punoletni građanin dobiti dva puta po 30 evra, u maju i novembru.

Naveo je da će penzioneri u septembru dobiti dodatnih 50 evra, što je uz pomoć od 60 evra namenenu svim punoletnim građanima, ukupno 110 evra.

Ministar je rekao da će tri puta po 50 odsto minimalne zarade biti namenjeno za sva mikro, mala, srednja i velika preduzeća. Skoro milion i po zaposlenih tri meseca će dobijati po 50 odsto minimalne zarade koja iznosi oko 32.000 dinara.

Takođe, jedan pun minimalac je dodatak za najugroženije, sektor turizma, ugostiteljstvo, rent-a-kar agencije, turističke vodiče.

Pročitajte još: