Siniša Mali
Alo!/Dejan Briza
Siniša Mali

Alo!/Dejan Briza

Siniša Mali, Foto: Alo!/Dejan Briza

On je istakao da će biti potpisano više od deset sporazuma i naglasio da ekonomski odnosi Srbije i Kine nikada nisu bili bolji.

Pročitajte još:

 

Govoreći o projektima, Mali je naveo da će biti potpisani važni sporazumi iz oblasti infrastrukture.

“Biće potpisan Sporazum o rekonstrukciji pruge Beograd-Niš-Preševo. Postoji plan rekonstrukcije do mađarske granice. Sa završetkom rekonstrukcije pruge do Preševa imaćemo jednu vertikalu od naše najsevernije do najjužnije tačke. Imajući u vidu da su Kinezi preuzeli luku Pirej u Grčkoj i da kineska roba stiže do nje, mi ćemo biti ponovo glavna tranzitna arterija za uvoz i izvoz robe. To je izuzetno značajno i reč je o veoma važnom sporazumu”, rekao je on.

Siniša Mali

Alo!/Dejan Briza

Siniša Mali, Foto: Alo!/Dejan Briza

Mali je dodao i da je u planu da se potpiše Ugovor o izgradnji Sektora C obilaznice oko Beograda.

“O tome se govori dvadeset, trideset godina i to je onaj deo koji nam nedostaje - od Bubanj potoka preko Belog potoka, Vinče do Pančeva. Time ćemo zatvoriti i obilaznicu prvi prsten oko Beograda. Takođe, potpisujemo i finansijski aranžman o završetku autoputa Preljina-Požega, dakle nastavak Koridora 11, a na osnovu Sporazuma koji smo potpisali prošle godine imamo i potpisivanje ugovora o izgradnji Industrijskog parka u Borči. Reč je o ogromnoj investiciji, očekujemo preko 1000 kompanija koje će tu biti smeštene. To će biti najveći Industrijski kineski park u Evropi, sa više od 10.000 zaposlenih”, rekao je Mali.

Ministar je naveo da investicije znače nova radna mesta i podizanje kvaliteta infrastrukture, i podsetio da su kineski investitori pomogli da se izborimo sa višegodišnjim problemima oko Železare i RTB-a „Bor“.

On je naglasio da je Železara trenutno najveći izvoznik i podsetio da je prošle godine kineska kompanija preuzela RTB „Bor“ i podigla to preduzeće na noge, kao i da je nedavno položen kamen temeljac za novu kinesku fabriku guma u Zrenjaninu.

Preporučujemo i ovo:

 

Mali je naveo da “sve ono za šta se borimo”, a to su nova radna mesta i investicije, zapravo perdstavlja put ka više novca u budžetu i boljem životnom standardu. Naglasio je i da prva tri meseca ohrabruju i da ako se ovako nastavi do kraja godine se otvara prostor za povećenje plata i penzija.

Siniša Mali

Alo!/Dejan Briza

Siniša Mali, Foto: Alo!/Dejan Briza

“Pogledajte prvi kvartal, mi smo za celu godinu planirali deficit od 0,5 odsto BDP-a, a umesto toga imamo suficit u prva tri meseca od 15,8 milijardi dinara. Planirali smo za prva tri meseca deficit od 19 milijardi, dakle negde 35 milijardi dinara nam je rezultat bolji od projektovanog. Ako se po jutru dan poznaje, možemo da očekujemo dobre rezutlate za ovu godinu. Sačekaćemo, naravno, i septembar mesec. Ukoliko imamo dobre rezultate, ostvariće se i fiskalni prostor za povećanje plata i penzija”, rekao je Mali.

Na konstataciju novinara da Međunarodni monetarni fond (MMF) dolazi za dve nedelje, ministar je napomenuo da se sve radi u dogovoru sa ovom finansijskom institucijom – i strukturne reforme i finansijska konsolidacija.

Mali je podsetio i da se danas nastavlja rasprava o amandmanima na Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u Skupštini Srbije. Prema njegovim rečima, za danas i sutra, planirana je skupštinska rasprava o podnetim amandmanima, a za četvrtak usvajanje pomenutog zakona.

“Drago mi je da je država, posle 12 ili 13 godina, zajedno sa bankama i zaduženima pronašla kompromisno rešenje. Nije postojao drugi način. Kada vidite da ljudi ostaju bez krova nad glavom, vi morate da reagujete kao odgovorna država. Po tome se razlikujemo od drugih. Videli ste inicijativu predsednika Vučića koji je pokrenuo te razgovore, za istim stolom smo uspeli da sukobimo mišljenje i konačno pronašli rešenje”, zaključio je Mali.