Bitkoin
EPA/ETIENNE LAURENT
Bitkoin

EPA/ETIENNE LAURENT

Bitkoin, Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Digitalni juan, švedska kruna, američki dolar, a onda i e-ruska rublja. To je, po svemu sudeći, budućnost novca, posebno imajući u vidu brzinu delovanja nekih zemalja da postanu kešles društvo.

Na prvom mestu su skandinavske zemlje. Ali, Rusija je spremna da ove godine, kako navodi RT, lansira prototip novog oblika ruske nacionalne valute, digitalne rublje.

- To bi moglo uslediti već za nekoliko meseci - rekao je šef Odbora Državne dume za finansijsko tržište, Anatoli Aksakov za RT, i dodao da je "digitalna rublja trenutno najviši oblik novca".

Kaže i da će centralna banka Rusije uskoro objaviti mapu puta za razvoj digitalne valute, a njen prototip trebalo bi da bude gotov do jeseni.

- Testiranje ovog oblika novca može započeti krajem 2021. ili početkom 2022. godine", kaže Aksakov, dodajući da nova digitalna valuta može da se koristi za domaće transakcije za dve do tri godine - kaže Aksakov.

Koncept digitalne rublje otkrio je ruski finansijski nadzornik u oktobru 2020. Novi oblik novca koegzistiraće sa gotovinom i bezgotovinskim rubljama. Za razliku od kriptovaluta, poput bitkoina, digitalna rublja ima minimalne rizike jer će je izdavati centralna banka, a podržavaće je tradicionalni novac.

U februaru je šefica Centralne banke, Elvira Nabiulina, saopštila da je regulator održao konsultacije sa bankarskom zajednicom o pokretanju digitalne rublje. Obećala je da će detaljniji koncept biti predstavljen do leta, a nakon toga, "plan će biti otvoren za dalje razgovore sa javnošću, učesnicima na tržištu i bankama".