Radnici, građevina
Alo!/Ognjen Radošević
Radnici, građevina

Alo!/Ognjen Radošević

Radnici, građevina, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

I mada trgovci ovakav skok cena obrazlažu poskupljenjima na svetskom tržištu, radi se o neviđenom bezobrazluku. Poskupljenje je usledilo baš kada je država objavila da će od jeseni sa 50 odsto finansirati ona domaćinstva koja nameravaju da zamene staru stolariju.

Kako su trgovci brže-bolje požurili da podignu cene, treba reći da će gradovi i opštine tek raspisati javni poziv za izbor preduzeća koja će izvoditi radove i ta lista tek treba da bude formirana.

Statistika pokazuje da više od 70 odsto zgrada i kuća u Srbiji nema odgovarajuću, a najčešće nikakvu izolaciju. Ministarstvo će dati mogućnost da se uradi izolacija zgrade, a da i država učestvuje u finansiranju. Ipak, kako sada stvari stoje, ovaj poduhvat će koštati mnogo skuplje nego početkom godine.

Skuplji uvoz

Na stovarištima širom Srbije kažu da se nove cene odnose na armaturu i sve proizvode koji sadrže gvožđe, termoizolaciju, oplatu, fasadne mrežice. Većina trgovaca, međutim, rast cena pravda skokom cena sirovina na svetskom tržištu, kao i poskupljenjem uvoza iz Kine, a slažu se da je upravo najviše poskupeo materijal za izolaciju.

- Sav građevinski materijal koji dolazi iz Kine poskupeo je od 20 do 40 odsto zbog visoke cene prevoza robe kontejnerom. Skuplje su fasadne mrežice, ugaone lajsne i oplata, koja se koristi za šalovanje - kaže Tanja Aprcović, koja radi na jednom beogradskom stovarištu.

Međutim, prema mišljenju vlasnika pojedinih stovarišta, poskupljenje takođe ima veze i sa najavama da će država subvencionisati izradu fasade i zamenu stolarije.

- Ipak, nema nekog ozbiljnog smanjenja u prodaji, jer se i dalje radi i gradi, mada su ljudi možda malo oprezniji zbog čitave situacije koja je neizvesna - navodi jedan od vlasnika.

Preskup lim

A širom Srbije je slična situacija sa rastom cena. U Čačku su blokovi i crepovi poskupeli za oko tri dinara, stiropor od pet santimetara je sa 170 skočio na 230 dinara po kvadratu, dok su lepkovi skuplji za oko 20 odsto. Privrednik iz ovog grada Rodoljub Popović kaže da ovakav skok cena ne pamti već 30 godina, koliko se bavi ovim poslom.

- Najviše je poskupeo lim od 15 milimetara, pa je tako u junu prošle godine koštao 420, a sada 780 dinara - kaže Rodoljub Popović.

Vlasnici građevinskih stovarišta navode da su i sami zbunjeni, pa svaki čas nivelišu cene.

- Grubi građevinski materijali, poput bloka, cigle ili crepa, poskupeli su za oko pet procenata, dok se veliki skok cena beleži za materijale za molerske, fasadne radove i izolaterske radove - navodi Slavica Živković iz Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda Srbije.

Komentari (4)

vlada

15.04.2021 18:44

Istina,cena nafte na svetskom trzistu je skocila vise puta,sve bi ja njih kaznio,debeo razlog da navedu za poskupljenje,lopuze

Pa to je..

15.04.2021 19:21

veoma lako rešiti, sa onima koji su digli cene posle najave pomoći uskratiti saradnju, jednostavno ih staviti na crnu listu...

Budna dusa

15.04.2021 22:05

Lupetanje. U celom svetu su podivljale cene svega pored velike nestašice. Brodski prevozi takođe. Na sve to utiču mnogo veće ekonomike i geopolitike a ne neki bilmez iz zemlje-tačke, ma koliko on želeo da to tako izgleda. Ovo su igre velikih igrača a ne imaginarnih piuna.

vlada

15.04.2021 22:26

@Budna dusa - Miko,stiropor je u pitanju ili stirodur,kakva je to strateski vazna roba,molim te?Vakcine su strateska roba,a mi umesto da iskoristimo sto nam se da,nadju se barabe pametnjakovici da didatno zarade,pa im mali 10 ili 20 % mora odma 80,izvini ali mislim da gresis