Bitkoin, evro
Profimedia

 

Bitkoin

Profimedia

Bitkoin, Foto: Profimedia

Iako ovo može biti samo još jedna u nizu teorija zavere, stručnjaci smatraju da je ipak ne treba u potpunosti odbaciti.

Naime, Kasperska, čije je firme „Laboratorija Kasperski“ jedna od najpoznatijih svetskih firmi za antivirusne programe, smatra da su američke tajne službe kreirale bitkoin kako bi obezbedile brzo finansiranje tajnih službi SAD, Velike Britanije, Kanade i drugih zemalja.

Ova njena tvrdnja odjeknula je u stručnim krugovima, te dok jedni procenjuju da bi njena ocena mogla da bude novi veliki udar na bitkoin, odnosno pad njegove vrednosti na berzi kriptovaluta, drugi ne otpisuju njenu teoriju tek tako. I domaći stručnjak Dušan Uzelac, direktor portala „kamatica“, smatra da postoji mogućnost da je ova teorija istinita.

- Već sam naziv „kriptovaluta“ govori da je u osnovi reč o kriptografiji, a to je veoma zanimljiva oblast za sve svetske tajne službe. Ako neko ima alat koji obesmišljava sve šifre, onda je on vladar informacija, te ima osnova za verovanje da su upravo tajne službe kreirale kriptovalute. Takođe, imajući u vidu da se za „kopanje” kriptovaluta koriste izuzetno jaki kompjuteri, koji pritom koriste velike količine struje, jasno je da najviše novca od njihovog postojanja imaju proizvođači kompjuterskih čipova i proizvođači struje, pa ima teorija i da su oni smislili tu svojevrsnu igricu traženja novih brojeva, odnosno kopanja kriptovaluta - objašnjava Uzelac za „Alo!”.

I srpski ekonomista Mlađen Kovačević za „Alo!” kaže da ova teorija može biti istinita.

- Odmah mi pada na pamet jedna moćna knjiga Dejvida Ajka (britanski pisac koji već decenijama istražuje ko i šta stvarno kontroliše svet) koja govori o tome da elita vlada svetom, a u kojoj, između ostalog, ima takvih tvrdnji da zaista možemo reći da je sve moguće. Takođe, sve je više ljudi koji smatraju da je svetska elita zainteresovana da znatno smanji broj stanovnika na Zemlji, a ima mnogo stvari koje deluju ubedljivo. Imajući sve u vidu, verujem da ima nečega u svemu tome i da ne treba sumnjati u mogućnost istinitosti ovakvih tvrdnji - zaključuje Kovačević.

Komentari (2)

Žeks

22.01.2018 11:44

Ja bih pre rekao da vi radite (pišete) po nalogu službe koja radi po nalogu CIA. Mnogo ste mi sumnjivi dok spinujete okolo.

JaPaja

22.01.2018 11:57

Hvala Bogu da ste posle toliko godina napisali tekst o bitkoinu. To smo mi citaoci tvrdili dosta davno ali ste nam iz neznanih razloga cenzurisali komentare.