AMERIKANCI TONU A EURO JAČA Cene nafte i zlata neuobičajene u kriznim vremenima

Ekonomisti iznenađeni ovim

Novac Dolar Kupovina Mito Plaćanje
Foto: Shutterstock

Američki dolar je nastavio danas silazni trend na tržištima valuta zbog agresivnog ublažavanja monetarne politike Federalnih rezervi, cene nafte su takođe na nizbrdici, a popuštaju i cene zlata, što je neuobičajeno u kriznim vremenima.

Dolarski indeks, koji prati kretanje američke prema korpi šest vodećih svetskih valuta, spustio se jutros na 100,78 poena sa jučerašnjeg nivoa od 101,55 bodova, prema izveštaju Rojtersa.

Dolar je oslabio prema japanskom jenu za 0,4 procenta - na 110,70 jena u odnosu na prethodni dan, kada se trgovao na nivou od 111,15 jena za dolar.

Evro je ojačao prema američkoj valuti, sa jučerašnjeg nivoa od 1,0795 dolara, na 1,0915 dolara danas.

Nasuprot tome, australijski dolar je zabeležio gubitak i zaključio trgovanje u padu prema američkom rivalu za 0,6 odsto, na 0,5924 dolara, a prema jenu je pao za 1 procenat.

Cene nafte su skliznule danas jer je strah od pada tražnje nadjačao optimizam investitora u pogledu podsticajnih ekonomskih paketa koje donose Vlade širom sveta.

Američka "laka" nafta WTI je potonula za 30 centi na 24,19 dolara po barelu, a cena fjučersa severnomorske nafte "brent" je pala za 0,5 odsto, na 27,26 dolara.

Gubitak vrednosti beleži i zlato jer su, kako kažu analitičari, investitori povećali prodaje kako bi došli do gotovinskih sredstava zbog neizvesnosti vezanih za pitanje koliko će "korona kriza" trajati.

Cena zlata je pala za 0,7 odsto, na 1.602 dolara po unci.

Povezane vesti

 • Korisnik: anonimus
  26/03/2020 - 21:29
  Zna li neko sta ce biti sa kriptovalutama? Da li vredi sada bitcoinkupovinaprodaja? Posto mozda sada treba ulagati u kriptovalute, u buducnosti ce samo one mozda i postojati...
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi