Gorivo
Shutterstock
Gorivo

Shutterstock

Gorivo, Foto: Shutterstock

Ako se uporede cene od januara, dakle pre nego što je barel sirove nafte tipa BRENT pao ispod dvadeset dolara, gorivo je danas jeftinije nego pre 11 meseci. Tada se litra benzina točio za 149,97, evrodizel za 164,23, a TNG za 83,88 dinara.

Imate li automobil?

 

Kako pokazuju podaci Udruženja naftih kompanija Srbije, celu godinu su obeležili nagli padovi i rast cene nafte koji su samim tim ispratile i cene goriva. Od maja do oktobra cene derivata su rasle, ali kako se približavamo kraju godine, cene padaju. Koliko će to još biti, zavisi u najvećoj meri od kretanja cena nafte na svetskoj berzi.

Od maja do septembra benzin je poskupeo za više do 13 dinara, dizel za 12,32, dok je TNG-u cena padala.

Inače, razlog i za ovo pojeftinjenje jeste to što je barel nafte skliznuo tokom novembra i ispod 40 dolara. Ako se pogledaju podaci UNKS od 16. novembra, kada je prosek cene nafte bio oko 44 dolara, vidi se da je crno zlato danas jeftinije za skoro 24 dolara nego u januaru.

Ono što i pored ovih sniženja ostaje gotovo isto jeste visoko mesto Srbije na regionalnoj listi zemalja po ceni goriva. Dakle, tu se gotovo ništa ne menja. Benzin se skuplje nego kod nas toči samo u Grčkoj, Albaniji i Hrvatskoj, dok je najjeftiniji u Bugarskoj i košta 104,94 dinara.

Po ceni evrodizela, Srbija je bila i ostala u samom vrhu i sve vreme dok korona traje i posle Albanije imamo najskuplji dizel. Najjeftiniji je u Makedoniji – 95,12. Kada je reč o auto-gasu, cena je viša samo u Grčkoj i Mađarskoj, a najjeftiniji je u Bugarskoj, gde košta 51 dinar.

Dodatni razlog zbog koga je gorivo skupo u Srbiji jesu fiskalna zahvatanja koja u ceni benzina učestvuju s 61,8 odsto, dizela 60,9 i auto-gasa 50,8 procenata. Drugim rečima, od 132,74 dinara, kolika je maloprodajna cena benzina, državi pripada 81,97 dinara, od evrodizela koji se toči za 138,96, u budžet se slije 84,63 i od TNG od 75,42 državi ide 38,8 dinara.

Pročitajte još: