Siniša Mali, Juroklir banka, razgovor
Ministarstvo finansija
Siniša Mali, Juroklir banka, razgovor

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Juroklir banka, razgovor, Foto: Ministarstvo finansija

 * Ministar finansija Siniša Mali sastao se sa predstavnicima Juroklir banke

* Ministar je izrazio želju za boljim povezivanjem sa ovom finansijskom organizacijom

* Cilj je da Srbija bude bolje pozicionirana na globalnom tržištu, da dobije veće poverenje i više investitora

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa predstavnicima Juroklir banke (Euroclear Bank), jedne od najvećih klirinških organizacija u međunarodnoj trgovini hartijama od vrednosti na svetskom tržištu, i izrazio želju za boljim povezivanjem sa ovom finansijskom organizacijom, s ciljem da Srbija bude bolje pozicionirana na globalnom tržištu, da dobije veće poverenje i više investitora i da dodatno razvije domaće tržište kapitala.

Minimalac raste za 3.000 dinara, a stižu i veće penzije! Sve počinje 1. januara!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 18.11.2019. 16:13 - 18.11.2019. 16:22 Stopa nezaposlnosti u drugom kvartalu 2019.

 

„Srbija je nedavno ostvarila veliki skok na međunarodnom tržištu kada je izašla sa svojim obveznicama. Poslednji put smo to uradili 2013. godine, a samo u ovoj godini smo imali dve uspešne emisije obveznica. Pre desetak dana prodali smo 550 miliona evra po stopi prinosa od 1,25 odsto. To je najniži prinos ikada ostvaren na obveznice Republike Srbije emitovane na međunarodnom finansijskom tržištu, a s druge strane to je i dokaz poverenja, kao i značajnog smanjenja rizika zemlje”, istakao je Mali.

Ministar finansija je i svestan činjenice da je povezivanje sa Juroklir bankom dobra preporuka da se postigne bolji investicioni rejting na međunarodnom tržištu kapitala.

„Naš cilj je da ekonomiji Srbije obezbedimo investicioni rejting, što će omogućiti da nas međunarodni ulagači posmatraju iz perspektive zemlje gde je njihov kapital siguran. Nedavno nam je rejting agencija „Fič“ povećala kreditni rejting sa BB na BB+ sa stabilnim izgledom. Povećanje rejtinga rezultat je najviše makroekonomske stabilnosti naše zemlje“, poručio je Mali.

Siniša Mali, Juroklir banka, razgovor

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Juroklir banka, razgovor, Foto: Ministarstvo finansija

 

Kako je istaknuto, Juroklir banka uživa veliko poverenje investitora i poseduje veliki porftolio. Za saradnju sa ovom organizacijom važe strogi kriterijumi, ali je Srbija sada spremna da ih ispuni.

Na sastanku je istaknuto da su radi ostvarivanja ovog partnerskog odnosa i stvaranja pretpostavki za dublju saradnju potrebne izmene regulativnog ovkira, pre svega Zakona o tržištu kapitala i Zakona o javnom dugu.

Ministar je upoznao svoje sagovornike sa činjenicom da nisu strani investitori jedini koji na međunarodnoj sceni potvrđuju da Srbija vodi ispravnu ekonomsku politiku. Nedavno je Fajnenšel Tajms rangirao Srbiju kao broj jedan po privlačenju direktnih stranih investicija, a u prvih osam meseci ove godine imamo preko 40 odsto više stranih investicija nego u istom periodu prošle godine.

„Procenjujemo da će strane investicije u 2019. godini premašiti bruto iznos od 3,7 milijarde evra. To će biti rekordni priliv, ako posmatramo period od 2007. godine“, napomenuo je Mali.

PROČITAJTE JOŠ:

 

On je podsetio i da već treću godinu zaredom Srbija ostvaruje suficit u budžetu, te da je na kraju oktobra ove godine on iznosio 64,8 milijardi dinara, što je za 16,2 milijarde dinara bolje od plana predviđenog rebalansom budžeta. Takođe i javni dug se konstatno smanjuje, te je za nekoliko godina sa preko 70 procenata spušten na nivo od 52 odsto BDP-a.

Ispred Juroklir banke, Ministarstvo finansija su posetili Sudip Čaterdži koji u Euroclear-u radi na poziciji šefa za globalna tržišta kapitala kao i Klara Junan koja radi na poziciji produkt menadžera u oblasti tržišta kapitala.

Razgovori o pristupanju Juroklir banci vođeni su od 2017. godine, a do konkretnog napretka došlo je poslednjih meseci. Trenutno, saradnja se ogleda pre svega u povezivanju dva registra za saldiranje domaćih hartija, pri čemu, strani investitori koji trguju preko računa Juroklira saldiraju transakcije u Juroklir, dok dosadašnji investitori i domaći investitori, saldiranje vrše preko domaćeg centralnog registra.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Prema trenutno važećim propisima, da bi nerezident trgovao na domaćem tržištu, potrebno je da otvori posebne kastodi račune kod domaćih poslovnih banaka što iziskuje veće troškove i duži vremenski period.

Uz podršku Juroklira se postiže lakše ulaganje novih investitora, veća likvidnost na sekundarnom tržištu, smanjuju se troškovi zaduživanja zbog stabilnije baze investitora, kao i veći promet na primarnom i seknudarnom tržištu.

BONUS VIDEO: Vučić o Beogradu na vodi, kako je san postao stvarnost