Bitkoin
EPA/SASCHA STEINBACH
Bitkoin

EPA/SASCHA STEINBACH

Bitkoin, Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Digitalni novčić bitkoin ide ka svom novom rekordu, a to je 65.000 dolara. Trenutno se kotira na nivou od 64.600 dolara (oko 54.000 evra) vrednosti, što je ohrabrujući znak za sve njegove ulagače.

Ali, istovremeno, to je signal da je još uvek prilično neizvesno na tržištu finansija i konvencionalnih valuta, širom sveta. Doduše, iako su kriptovalute krenule drastično da rastu s dolaskom korona krize, kada je tradicionalni novac postao manje pouzdan, sada na njihov rast utiče i sve češće prihvatanje, odnosno prilagođavanje.

Bitkoin više nije tako "stran", čak ni skepticima. Trenutni rast od oko 6 procenata, zabeležen u poslednja 24 sata, dovoljno govori o trendu napredovanja, a treba podsetiti i da tržišna kapitalizacija bitkoina iznosi 1,2 biliona dolara.

Početkom aprila Blumberg je objavio svoje mesečno izdanje "Izgledi kriptovaluta", u kojem se bavi rastom tražnje baš bitkoina. Ističe se kako modeli analize upućuju na to da se količina bitkoina na berzama smanjuje, uprkos tržištu bikova, što je suprotan trend u odnosu na tržište bikova iz 2017. godine.

Američka agencija dodaje da bitkoin sledi put sličan onome iz 2013. i 2017. godine, tako da grafikoni ukazuju na moguću cenu od čak 400.000 dolara.