Stan
E-stock
Stan

E-stock

Stan, Foto: E-stock

Iznenadno povećanje kirije, davanje kratkog roka za iseljenje, koji je najčešće 15 dana, ali i izdvajanje novca za stan koji nije u vlasništvu samo su neke od podstanarskih muka oko 100.000 porodica u Srbiji.

Prema rečima Mirjane M. (42), koja već 23 godine živi kao podstanar, nije baš lako živeti međ zidovima u bojama koje nisu po vašem ukusu, u prostorijama punim neuglednog nameštaja i kupati se u starom kupatilu.

- Sve ono što su prethodni stanari ostavili zateći će vas. Najčešće će vas sačekati i troškovi za sitne i krupnije popravke, kupovina nameštaja koji fali, neretko i troškovi krečenja, pranja tepiha i drugo. Većini stanodavaca uređenje enterijera ne predstavlja prioritet, a nepisano pravilo je da će vam mnogi od njih zabraniti unošenje velikih promena u izgled stana - objašnjava ona i dodaje da podstanarski život i useljenje u tuđ stan uvek donose neobičan osećaj jer, iako on predstavlja vaš privremeni dom, uvek osećate prisustvo prethodnih stanara, kao i vlasnika.

Međutim, ona nije jedina koja razmišlja o svom domu. Sve je više mladih koji žele da započnu samostalni život bez roditelja, ali i onih imućnijih koji žele život na nekoj novoj atraktivnijoj adresi.

Za sve one koji bi da se dočepaju kvadrata, kupovina stambenim kreditom je trenutno najpristupačnija opcija jer kamate nikad nisu bile povoljnije, a i smanjeno je učešće za kupovinu prve nekretnine sa 20 na 10 odsto.

Agenti savetuju da se pre kupovine detaljno razmotre sve opcije - lokacija, investitor, kvalitet gradnje, ali i način plaćanja. A s druge strane, ekonomisti upozoravaju građane da pažljivo biraju banku koja ima kredibilitet, potvrđen dugogodišnjom tradicijom, ili još bolje, internacionalnim iskustvom.

- Pokušajte da se rukovodite svim raspoložim informacijama kako vas ne bi povukla samo visina kamatne stope ili period otplate, već i to da li neka od banaka može da vam olakša sve administrativne procese i pomogne da brzo i lako prikupite dokumenta koja su vam neophodna za realizaciju kredita - poručuju ekonomisti.

Savetnik zlata vredi

Svi koji su se već dočepali svog stambenog prostora kažu da je jako važno da tokom postupka podizanja stambenog kredita uvek na raspolaganju imate savetnika u banci koji će vas provesti kroz čitav proces.

- Dobar savetnik će vam pomoći da sa manje stresa i štedeći sopstveno vreme završite proceduru dobijanja stambenog kredita. Samo onaj ko je kupovao stan na kredit zna koliko je strpljenja potrebno da se pronađe odgovarajući stan, ali i koliko vremena i truda da bi se izabrali banka i kredit koji odgovaraju vašim potrebama - kaže Jelena B.

Komentari (1)

admin

08.09.2020 21:35

A sta AGENTI? Zasto MOOORA ici preko agenata? Ja advokat moram platiti agente za pravne loslove a samo za to jer su oni dali oglas? Pa neka ih prodavac placa ko ih iznajmio a ne kupac. Kako se oni pojavili kupopridaja jos manja.