BiH tek sad kreće u direktnu nabavku vakcina, a Srbija dobila prve doze još pre mesec dana

Velika ekonomska prednost naše zemlje u odnosu na region.

Pristigle vakcine
Pristigle vakcine, Foto: FB/Goran Vesić

Bosna i Hercegovina još uvek nije ni dobila vakcine protiv korona virusa, dok je Srbija već uveliko krenula sa vakcinacijom građana. 

Oni su zbog velikog pritiska javnosti, odlučili da krenu u direktnu nabavku vakcina od proizvođača, a Srbija je prve doze vakcine dobila još pre mesec dana, zahvaljujući neverovatnom zalaganju predsednika Vučića, spašeni su životi hiljade građana Srbije. 

I to nije sve, BiH porteklu godinu završila je sa padom društvenog proizvoda od oko pet odsto. Zbog velikog pada privrede, posledice su neminovne u ovoj godini a prema svim pokazateljima, BiH više nije ni u recesiji. To će se i u ovoj osetiti u svim sektorima društva i ekonomije. Brojni tamošnji ekonomisti podsećaju da vlasti, osim manje podrške u doba korone, nisu uradili ništa kako bi odgovorili izazovima sa kojima se susreću sve svetske ekonomije.

Za razliku od njih, Srbija je jedna od retkih zemalja koja je građanima pružila mogućnost da biraju koju vakcinu će primiti, a za to je predsednik Vučić dobio pohvale i iz regiona, ali i od poznatih naučnika. 

Bratislav Gašić, vakcina
Bratislav Gašić, vakcina, Foto: Slobodan Miljević

Podsećamo i da je Srbija kraj prošle godine dočekala kao zemlja sa najboljim ekonomskim rezultatima u Evropi, odnosno padom bruto domaćeg proizvoda od svega jedan odsto, dok u zemljama regiona taj pad iznosi 4 do 12 odsto. 

Srbija je ostvarila najbolje ekonomske rezulate i u doba velike krize omogućila povećanje penzija i plata. 

od 1. januara usledilo je povećanje plata u javnom sektoru od 5 odsto za sve zdravstvene radnike, 3,5 odsto za sve ostale, a onda se od 1. aprila dodatno povećanje od 1,5 odsto za sve druge.

Aleksandar Vučić je od Srbije za kratko vreme napravio lidera ekonomskih reformi, uz vešto vođenje i balansiranje između velikih sila u veoma izazovnom periodu za ceo svet.

Povezane vesti

 • Korisnik: cviko
  21/01/2021 - 18:04
  pozobali na klipu politicari nemaju zasto uzeti
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi