Banka
Shutterstock
Banka

Shutterstock

Banka, Foto: Shutterstock

Zbog aktuelne krize, otkaza, smanjenja plata i neizvesnosti oko daljeg kretanja ekonomije, mnoge banke već su podigle minimalno učešće za stambene kredite sa dosadašnjih 20 na 30 odsto.

 - Pa ko to ima. Pre desetak godina učešće je bilo 10 odsto i porodice su uspevale da sakupe po nekoliko hiljada evra. Neki su učešće obezbeđivali i uz pomoć keš kredita, a danas je učešće od 30 odsto mnogo teže obezbediti - kaže Marko Lakić koji je kupio stan 2009. godine sa učešćem od 10 odsto.

U "zlatno vreme" stambenih kredita, pre desetak godina, nekretnina je mogla da se kupi na kredit i ako sakupite samo 10 odsto vrednosti kao učešće. Tako je bilo sve do maja 2011. godine, kada je Narodna banka Srbije donela odluku o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema kojima je, između ostalog, propisala i povećanje učešća za stambene kredite indeksirane u evrima na 20 odsto.

Banke su ovde u izvesnoj prednosti i zato što se svaki zajam odobrava individualno, a uprkos brojnim propisanim kriterijumima, banka u najvećem broju slučajeva ima diskreciono pravo da odbije klijenta čak i bez posebnog obrazloženja.

- Građani koji rade u trenutno "kritičnim delatnostima", poput turizma ili ugostiteljstva, za banke predstavljaju osetljive kategorije i one će sigurno biti opreznije kada obrađuju ove kredite. Takođe, ako klijent radi u bilo kojoj delatnosti kojoj preti novi prekid poslovanja u slučaju novog naleta virusa do kraja godine, biće mu znatno teže da dobije zajam - naglašava Dušan Uzelac.

Kamate i dalje ostaju niske

Ono što bi za buduće kupce stanova moglo da bude utešno je što poznavaoci prilika na tržištu smatraju da se ostali uslovi za dobijanje stambenih zajmova, poput kamata ili roka otplate, ipak neće značajno menjati, odnosno pogoršavati.

Čak naprotiv, zbog manje tražnje i straha građana od zaduživanja moglo bi da se desi da kamatne stope budu i nešto povoljnije, pošto će konkurencija naterati banke da se raznim pogodnostima bore za klijente.

Oštriji uslovi i u Hrvatskoj

Poštravaju se uslovi i u regionu. Banke u Hrvatskoj su ovih dana ponovo počele da razmenjuju podatke o obvezama klijenata radi procene njihove kreditne sposobnosti, što bi moglo još više otežati dobijanje kredita.

Pojedine banke navode da su, usled opšte nesigurnosti i smanjenja prihoda velikog broja građana, već pooštrile uslove odobravanja kredita.

Smanjenje mesečnih prihoda često se odnosi "upravo na različite dodatke na platu", pa su uvele privremene mere kojima se iz kreditne sposobnosti isključuju dodatna primanja kao što su bonusi, prihodi od najma ili prihodi od turizma, kao i određeni dodaci na platu poput naknada za prevoz, terenskih dodataka i slično.