Šalter
Alo!/ Rajko Ristić
Šalter, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

 

U drugom slučaju, ukoliko ste prihvatili moratorijum do kraja marta, a rata vam stopirana, 10. aprila, treća će biti stopirana 10. juna, posle čega će vam stići obaveštenje od banke, a prva rata koju ćete platiti nakon toga stići će na red 10. jula.

Moratorijum traje 90 dana.

Šta kažu u Narodnoj banci Srbije?

Zastoj u otplati kredita i obaveza (moratorijum) propisan odlukama o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema nastavlja se i posle 1. juna i traje sve do isteka roka od 90 dana od kada je počeo da proizvodi pravno dejstvo za konkretnog dužnika, ali tačan datum njegovog prestanka nije istovetan u svim slučajevima, kažu u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Podsećanja radi, banke i davaci finansijskog lizinga bili su dužni da obaveštenja o ponudi moratorijuma objave na svojim internet prezentacijama u roku od tri dana od stupanja na snagu doluka, dok je dužnik imao rok od deset dana od dana objavljivanja da tu ponudu odbije. Ako to nije učinio - smatra se da je ponuda prihvaćena tog desetog dana.

Moratorijum je počeo da proizvodi pravno dejstvo istekom roka od deset dana od dana objavljivanja ponude banke odnosno davaoca lizinga, a u interesu korisnika, banka i davalac lizinga omogučili su primenu moratorijuma i pre isteka tog roka (a posle objavljivanja ponude) ako je klijent to izričito zahtevao. Posle prestanka moratorijuma, klijent nastavlja da izmiruje svoje obaveze, a period otplate faktički se produćava za tri meseca.

Podsetimo, moratorijum je propisan za sve dužnike koji su to želeli (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumevao je zastoj u otplati obaveza po svim osnovama - bilo kredita ili kartica.