Banka
Shutterstock
Jorgovanka Tabaković

Tanjug/Filip Krainčavić

Jorgovanka Tabaković, Foto: Tanjug/Filip Krainčavić

Plaćate li karticom ili kešom?

 

U Narodnoj banci Srbije naglašavaju podatak da više od 97 odsto transakcija žitelji naše zemlje obave u trgovinama u Srbiji, pa je nelogično da se za njih koriste internacionalni kartični sistemi umesto nacionalnih. Dodaju da se na taj način znatna novčana sredstva bespotrebno odlivaju iz naše zemlje. Trgovcima se kažu najviše isplati domaća kartica, jer imaju najniže troškove prilikom plaćanja „dina“ karticom.

- Osim toga, plaćanje na rate debitnom „dina“ karticom ima sve prednosti plaćanja čekovima, ali je znatno brže i jednostavnije, nema čekanja na kasi, ispisivanja čekova, kao ni ograničenja potrošnje po čeku. Broj rata korisnik određuje sam pri kupovini - kažu u NBS i dodaju:

- Da bi građani iskoristili mogućnost plaćanja na rate, potrebno je samo da se na prodajnom mestu, koje pruža ovu uslugu, prilikom svake kupovine opredele za broj rata. Ova kartica osnovana je zbog smanjenja gotovine u novčanoj masi, pružanja građanima i trgovcima troškovno efikasnog kartičnog proizvoda i suzbijanja sive ekonomije - objašnjavaju u centralnoj banci.

Kao pogodnost „dine“, NBS ističe servis „podigni dinare“, koji korisnicima omogućava da prilikom plaćanja na prodajnim mestima podignu i gotov novac, kao i da je ovom karticom neposredno na šalterima Uprave za trezor Ministarstva finansija moguće bez provizije izmiriti obaveze po osnovu poreza.

S „dinom“ može i u inostranstvo

Najčešće zamerke na „dina“ karticu su se odnosile na njenu bezbednost, jer je izrađena sa magnetnom trakom, a ne sa čipom, teškoće u plaćanju preko interneta, kao i ta da sa njom nije moguća kupovina u inostranstvu.

- Iako je „dina“ kartica namenjena dominantno za domaću upotrebu, uspostavljanjem saradnje sa američkim kartičnim sistemom „Discover Financial Services“ i kineskim nacionalnim kartičnim sistemom „UnionPay International“, NBS izdaje i internacionalne „dina“ kartice koje se mogu koristiti i u inostranstvu - kažu u NBS.

Pročitajte još: