Auto-škola
Alo!/Dejan Briza
Auto-škola

Alo!/Dejan Briza

Auto-škola, Foto: Alo!/Dejan Briza

Prethodno je od 21. aprila, ublažavanjem protivpandemijskih mera, omogućeno održavanje obuke. Lokalne policijske uprave procenjuju situaciju na terenu i daju precizna uputstva školama, objašnjava za naš list Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.

- U nekim lokalnim samoupravama u Srbiji je već dozvoljeno polaganje ispita i održava se pod punom zaštitnom opremom - kaže Rašeta. - S druge strane, u nekim gradovima i mestima još uvek nemaju odobrenje policijske uprave za to. Negde u učinici može da bude i 10 kandidata, a negde samo dvoje, zavisi od tumačenja lokalne policije.

Sve škole su dužne da se pridržavaju zaštitnih mera i tokom obuke i za vreme polaganja ispita. Miljan Marković, direktor beogradske auto-škole "Bulevar", kaže da poštuju preporuke.

- Ispred učionice imamo dezo-barijeru, redovno dezinfikujemo sve predmete i provetravamo prostorije, a maske i rukavice nose svi, kandidati, predavači i instruktori - ističe Marković. - Posle svakog časa dezinfikujemo i vozila i simulator na kojima obavljamo obuku.

Za sve škole, koje su bile zatvorene duže od mesec dana, ovo je bio posebno težak period, ali situacija ni sada nije znatno bolja. Problem u većim gradovima, posebno Beogradu, jeste i dolazak kandidata na pohađanje obuke, jer to mogu samo oni koji stanuju u blizini ili imaju nekog da ih doveze. Gradski autobusi u prestonici, u prvoj fazi, prevoziće samo zaposlene tako da ni ta okolnost neće popraviti situaciju.

- Zasada nam dolaze oni koji su u blizini, a to je polovina polaznika naše škole - objašnjava Marković. - Imamo dvoje kandidata koji pešače po 45 minuta u jednom pravcu da bi iz drugog kraja grada došli na časove. Ne znamo šta će biti. Nama je jedina želja da se sve, ne samo što se tiče posla nego i života uopšte, što pre vrati u normalu.

OGROMAN GUBITAK