mesto ubistva
E.A.
mesto ubistva

E.A.

Apoteka, Foto: E.A.

"Danas ima dosta konsultacija i sa lekarima i sa farmaceutima, što je dobro, na kraju krajeva tu smo mi da sve ispratimo i uzrast i zdravstveno stanje i naravno lekari kad uvode veće doze", kaže Jakovljević.

Jakovljević kaže da je definicija leka da može biti i otrov ukoliko se nepravilno koristi, stoga je pre svega bitno utvrditi nivo određenog vitamina u krvi, a posebno vitamina D.

"Ako se koristi duže vreme treba prvo utvrditi nivo Vitamina D, jer on može biti toksičan. Ukoliko građani koriste veće doze Vitamina D to je onda po preporuci lekara, a ako nije onda ih mi usmeravamo na doze ili kod lekara na konsultaciju", navodi farmaceut.

Kao razlog velikog interesovanja za vitamin D, imunolog Borislav Kamenov navodi to da je taj vitamin univerzalni faktor koji je za sad jedini lek za prevenciju komplikacija od virusa.

vitamin d

pixbay

vitamin d, Foto: pixabay

"U prvim i najranijim fazama infekcije, kada se bolest razvija ukoliko imamo dovoljnu količinu vitamina D, on će pomoći da virus bude ubijen i da se uopšte ne proširi", kaže imunolog.

Lekari najčešće prepisuju dozu od 500 ili 1000 miligrama vitamina D, a u borbi protiv korone, potrebno je uneti i do 10.000 mg dnevno, tvrdi Borislav Kamenov.

"U našoj zemlji, možemo slobodno da kažemo svi imaju premalo vitamina D, preko 90 odsto ima premalo vitamina D, a kada bi imali normalnu količinu ja verujem da bi kliničke slike bile mnogo lakše", ističe Kamenov.

Kamenov kaže da u slučaju pacijenata koji boluju od kovida, sigurno neče doči do predoziranja vitaminom D.

"Te doze koje dovode do predoziranja su enormno velike a mi nikada ne koristimo takve doze i nikada nije došlo do toga", kaže imunolog.