Bitkoin
shutterstock
Bitkoin

shutterstock

Bitkoin, Foto: shutterstock

Bitkoin ima dugoročni potencijal za ogroman dalji rast jer se takmiči sa zlatom za investicijske tokove, sažima Blumberg izveštaj analitičara JP Morgan Chasea.

U belešci objavljenoj u ponedeljak, JPMorgan je odredio vrlo hrabru dugoročnu ciljanu cenu za bitkoin, tvrdeći da bi najvažnija kriptovaluta mogla dostići i nivo od 146.000 američkih dolara, jer se takmiči sa zlatom kao "alternativnom" valutom. 

Tržišna kapitalizacija bitkoina - izračunata množenjem cene sa ukupnim brojem novčića u opticaju - trenutno iznosi više od 575 milijardi dolara. Prema JPMorganu, morao bi se popeti 4,6 puta što bi bio ekvivalent količini od 2,7 biliona dolara ulaganja u zlato iz privatnog sektora.

Da bi tržišna vrednost bitkoina dostigla taj nivo, njegova volatilnost cena trebalo bi znatno da padne kako bi institucionalni investitori dobili poverenje potrebno za velike opklade. Bitkoin je poznat po svojoj pojačanoj volatilnosti, a u ponedeljak je naglo pao, nakratko i ispod 30.000 dolara, samo nekoliko dana nakon što je dostigao taj nivo.

Bitkoin je u utorak u poslednja 24 sata porastao za 1 procenat, trgujući se na nivou od oko 31.720 američkih dolara, prema podacima sa kripto tržišta Coin Metrics.

"Ovaj dugoročni uspon zasnovan na izjednačavanju tržišne kapitalizacije bitkoina i zlata za potrebe ulaganja uslovljen je volatilnošću bitkoina koji se dugoročno približava vrednovanju zlata", napisali su stratezi JPMorgan.

"Razlog je taj što je za većinu institucionalnih investitora volatilnost svake klase imovine bitna u smislu upravljanja rizikom portfelja i što je veća volatilnost klase imovine, veći je rizični kapital koji je utrošen u tu klasu imovine."

Ipak, ljubitelji kriptovaluta moraće biti strpljivi da bi doživeli ovo o čemu pišu analitičari JPMorgana.

"Konvergencija volatilnosti između bitcoina i zlata verovatno se neće dogoditi brzo i vidimo to kao višegodišnji proces. To implicira da bi se gornji teorijski cilj cene bitkoina od 146.000 dolara trebao smatrati dugoročnim ciljem, a time i neodrživim ciljem cene za ovu godinu."

Pročitajte još: