putovanje, putnik, bekpeker
Shutterstock
putovanje, putnik, bekpeker

Shutterstock

putovanje, putnik, bekpeker, Foto: Shutterstock

Turističkim agencijama u Srbiji 1. oktobra ističu dozvole za rad, a da bi mogle da apliciraju za nove po zakonu moraju da imaju garanciju putovanja koja se vadi kao bankarska garancija ili polisa osiguranja.

Da li ste ove godine bili na letovanju?

 

Udruženje potrošača Efektiva upozorava da se turističkim agencijama crno piše, odnosno da je situacija loša, a biće još gora:

- Upozoravali smo mesecima unazad da će do kraja godine uslediti krah turističkih agencija. Ne radujemo se tome, jer one duguju novac putnicima, samo potvrđujemo nakaradu sistema koji im je dozvolio da rade uz nikakvo obezbeđenje. Polise osiguranja su klasična prevara, a tek sa rokom važenja na godinu dana ostavljaju prostor za mahinacije. Dakle, osiguranja su procenila da su agencije visokorizične i od oktobra sledi njihov krah - upozorava Efektiva.

Osiguravajuća društva su u petak odbila da izdaju polisu turističkim agencijama, što znači da osiguranja ističu 1. oktobra, posle čega klijenti, odnosno turisti neće moći da se naplate. Veliki broj turista je u panici, a mnogo njih je proteklih dana uzeo polovinu aranžmana, plašeći se da ne izgube sve pare.

- Tužene agencije će verovatno nastaviti sa radom, ne u okviru organizovanja putovanja, pa ćemo videti da li će biti moguća naplata. Očekujemo uskoro prve presude - navodi Efektiva.

Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) navode da već nekoliko godina ukazuju na problem da je pravno neizvodljivo dobiti bankarsku garanciju, a da su ih osiguravači ovog puta u poslednjem trenutku obavestili da izlaze iz posla - "jer su turističke agencije previše rizične i ove godine im neće izdavati polise".

PROČITAJTE JOŠ: