Auto-put
Alo.rs
Auto-put

Alo.rs

Auto-put, Foto: Alo.rs

Srbija će i dalje biti atraktivna za kapital iz Slovenije, dok Slovenija može da očekuje još veća ulaganja iz naše zemlje, zaključuje ljubljanski dnevnik ''Delo" u analizi dosadašnje i mogućnosti za buduću ekonomsku saradnju dve zemlje kroz razgovor sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

Naslovom "Balkanska zemlja puna gradilišta" slovenačko "Delo" u najkraćem opisuje današnju Srbiju uz podsećanje na velike investicije koje se usred korone realizuju u okviru 14 milijardi evra vrednog programa "Srbija 2025" i isticanje otvorenosti srpske ekonomije i napretka na polju digitalizacije.

U tekstu se naglašava da dve komore zajedno traže načine da se kompanije iz Slovenije i Srbije udružene pojave na trećim tržištima i da u trenutnim uslovima iskoriste digitalne alate kako bi održale kontakte privrednika.

Marko Čadež

Youtube Screenshot

Marko Čadež, Foto: Youtube Screenshot

List ukazuje na efekte regionalne saradnje i ističe da je “mali Šengen još živ”, da se niz različitih regionalnih inicijativa, koje uživaju načelnu političku podršku zemalja u regionu, postepeno sprovode i nadograđuju, te da su dizajnirane tako da pojednostave poslovanje između balkanskih zemalja.

- Uspeli smo da prolaz robe unutar regiona bude znatno pojednostavljen, negde je to čak lakše nego između zemalja šengenskog prostora - rekao je Čadež.

Uz procenu, da ove godine zbog zdravstvene krize, zajednički cilj, da se međusobna ukupna trgovinska razmena robe i usluga Srbije i Slovenije sa prošlogodišnjih 1,7 milijardi evra, poveća na dve milijarde, neće biti postignut, ''Delo'' ukazuje na mogućnosti privredne saradnje i povećanja međusobnih investicija i konstatuje da je “Srbija otvorena za ulaganja i to očekuje i od drugih”.

“Delo” prenosi Čadežovu ocenu da je velika otvorenost ekonomije prema stranom kapitalu doprinela tehnološkom napretku srpskih kompanija i da one to sada prenose i na kompanije u koje investiraju van Srbije.

Kao primer naveo je Miodraga Kostića koji je svoju banku u Srbiji gradio i na iskustvu i najboljoj praksi stranih banaka koje posluju u našoj zemlji, a koje sada prenosi na poslovanje slovenačkih banaka u vlasništvu MK grupe - Gorenjske banke i od nedavno i „Heta Aset Rezolušn“.

''Delo'' navodi da sve više srpskih kompanija - prošle godine 4.400 - trguje sa slovenačkim partnerima, da je u Sloveniji registrovano oko 2.000 firmi sa srpskim kapitalom, da se povećava i broj manjih kompanija iz Srbije koje svoju priliku traže na slovenačkom tržištu, gde je srpska roba sve prisutnija i da je “Merkator” za to posebno važan kanal.

Kao primere skorijih uspešnih srpskih investicija, Čadež je naveo “Agromarketovo” preuzimanje ljubljanske “Semenarne”, ulaganje niškog “Put Inženjeringa” u proizvodnju montažnih betonskih konstrukcija i kompanije “Sport Vižn” koja je kupila “Tomas Sport”.

Er Srbija

Alo.rs

Er Srbija, Foto: Alo.rs

Čadež je podsetio da se ''Air Serbia'' prva vratila u Ljubljanu nakon obustave letova.

Osim u tradicionalnim sektorima saradnje, nove srpske investicije u Sloveniji, Čadež očekuje, i u građevinarstvu i IKT sektoru.

Digitalizacija i zelena ekonomija navode se kao oblasti buduće saradnje u kojima Slovenija ima veliko iskustvo, a po Čadežovoj oceni Srbija je posebno privlačna za slovenački kapital na polju visokih tehnologija, zbog vrhunski osposobljenih kadrova i najnižeg poreza na dobit od inovativnih delatnosti koji se kombinacijom sa drugim podsticajima može svesti na nulu.

Osim toga, Srbija, podsetio je Čadež, privlači slovenačke investitore i izvoznike zbog sporazuma o slobodnoj trgovini koji im omogućavaju bescarinski pristup tržištima sa ukupno 1,4 milijarde stanovnika.

U tekstu se podseća da je u Srbiji registrovano oko 1.200 firmi sa većinskim slovenačkim kapitalom i da će ukupne investicije iz ove zemlje, sa ulaganjem NLB u kupovinu Komercijalne banke dostići 1,6 milijardi evra.

Dodaje se da slovenački investitori zapošljavaju 25.000 ljudi, da su na listi najvećih izvoznika i da uspešno promovišu Srbiju kao povoljno prijateljsko okruženje.

PROČITAJTE JOŠ: