Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Sastanak je bio o sprovođenju aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama ("Policy Coordination Instrument" - PCI).

"Tema današnjeg razgovora su bili reformski ciljevi koji su postavljeni u aktuelnom aranžmanu, kroz koji su sagovornici detaljno prošli, kao i fiskalna i makroekonomska kretanja, te uticaj pandemije virusa Kovid-19 na srpsku i svetsku ekonomiju", napisao je Mali na svom Instagram nalogu.

Predstavnici MMF-a su istakli da su, kada je reč o projekcijama privrednog rasta za ovu godinu, pozitivniji u projekcijama za Srbiju nego za druge evropske zemlje. Oni su pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i građanima. Takođe, istakli su da veruju da neće biti problema u finansiranju budžeta u ovoj godini, te pohvalili uspešnu emisiju Eurobond obveznica.

Ministar finansija je rekao da je Program ekonomskih mera uspešno sproveden, te da njegovi rezultati najbolje o tome govore, pogotovo kada je reč o nezaposlenosti koja je na nivou od 9,7%. Dodao je da će država naći način da dodatno pomogne privredi, ako za tim bude bilo potrebe krajem ove godine.

Kada je reč o reformskim ciljevima, tema razgovora je bila metodologija za praćenje fiskalnih rizika, zatim reforma plata i usvajanje uredbe o koeficijentima, donošenje odluke o okviru javnog zapošljavanja, kao i zatvaranje transakcije za Komercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine.

Ovoj misiji je prethodila tehnička misija gde su takođe diskutovani reformski ciljevi sa sektorima. Nakon ove misije u okviru programa je preostala još jedna misija koja je planirana u oktobru.

Razgovori sa misijom MMF-a će trajati do 3. jula, a sprovode se putem video – konferencijske veze. U pitanju je četvrto polugodišnje razmatranje Instrumenta za koordinaciju politike, koji je odobren u julu 2018. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Komentari (4)

Prvoborac

25.06.2020 18:49

Svaki sastanak sa MMF-om je koristan da bi stekli uvid kako nas kotiraju u svetu.

BozaB

25.06.2020 18:53

MMF ceni napore Srbije u borbi za bolju i snazniju ekonomiju.

Marija

25.06.2020 19:03

Saradnja sa MMF-om je na zavidnom nivou!

Marija

25.06.2020 19:04

Saradnja sa MMF-om je na zavidnom nivou!