Krofne
Profimedia
Krofne

Profimedia

Krofne, Foto: Profimedia

*Dolaze sa evropskog kontinenta

*Najpre su pravljene bez rupe u sredini

*Danas se prave u mnogo boja i sa raznim dodacima

 

Američka krofna, ili slatko prženo pecivo (amerikanci bi rekli donut), omiljena je poslastica mnogih. Pravi se u raznim bojama, svaka zemlja ima svoju verziju, a i neizostavan je dodatak policajaca u svakom holivudskom filmu.

Pročitajte još:

Iako je svoju najveću slavu stekla u SAD ova poslastica zapravo je došla iz Danske. Naime, 1840. godine danski mornar Hanson Gregori svojoj posadi pripremao je sirotinjsku poslasticu zvanu "olykoek", što u prevodu znači prženo slatko pecivo. Kako bi ga učinio bogatijim stavljao je orašaste plodove, pa ga tako preimenovao u "doughnuts".

Dugi niz godina ovo jelo nije se previše menjalo i tako je ostalo sve do 1920. godine kada je ruski imigrant Adolf Levit slatkom pecivu dodao rupu i za njegovu izradu kreirao oblik nalik današnjem. Ovaj inovator, zapravo je zaslužan za današnji izgled krofne, a od prodaje svoje izuma zaradio je 25 miliona dolara.

Danas, gotovo 100 godina kasnije, u Americi se godišnje proda više od 10 milijardi krofni koje generišu zaradu od 3,5 milijardi dolara.

Krofne

Profimedia

Krofne, Foto: Profimedia

S druge pak strane, "Dunkin Donuts", jedna od najpoznatijih kompanija koja zapošljava 18,000 radnika, od prodaje ove poznate poslastice godišnje uprihodi više od 1,3 milijarde dolara.

BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta