Banka, kartice, žena, novac
Shutterstock
Banka, kartice, žena, novac

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

- Građani tuže banke u poslednje dve do tri godine zbog naplaćivanja troškova obrade kredita. Nakon ove odluke Visokog kasacionog suda građani su sada definitivno sigurni da ovaj spor mogu da dobiju – kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“.

Ekipa SrbijaDanas pitala je Dejana Gavrilovića da li postoji zastarelost ovih spora i da li građani koji su uzeli kredit pre pet ili deset godina, a kojima su naplaćeni troškovi obrade kredita, mogu sada da traže povraćaj novca.

PROČITAJTE JOŠ:

- Zastarelosti za ove sporove ne postoji jer je odredba ugovora o naplati troškova obrade kredita ništava, a ništavost prema Zakonu o obligacionim odnosima nema zastaru. Dakle, svaki građanin kome je banka naplaćivala troškove obrade kredita može da tuži – rekao je Dejan Gavrilović.

U Udruženju Efektiva kažu da je preko njih nekoliko desetina građana dobilo sporove protiv banaka.

- Kredita u kojima je naplaćena provizija za obradu kredita ima veoma mnogo i zato se poslednjih godina povećao broj sporova protiv banaka. Od 2002. godine do danas banke su naplaćivale proviziju za obradu kredita pa će zbog toga biti mnogo tužbi i presuda – uveren je Dejan Gavrilović koji kaže da svi oštećeni građani koji žele da tuže banku treba da spreme kopiju ugovora o kreditu i da za sve informacije i nedumice mogu da kontaktiraju Udruženje Efektiva.

Komentari (2)

XXL

06.10.2018 11:47

I ne zaboravite da ćete platiti sudske taxe u vrednosti 5% od utužbenog iznosa za tužbu i odluku suda kao i ako podnesete odgovor na žalbu u tom iznosu ukoliko tužena strana podnese žalbu. Dakle OPET spremite hrpu novca za alav sistem i tu poziv na tkz. 'siromaško pravo' iz čl.10 st.1 Zakona o sudskim taxama ne pomaže jer sud to tretira da ćete uspeti u sporu i da ćete svoje potraživanje naplatiti. Naravno za ovo nisu krivi 'žuti' već sadašnji tim novcem pune budžet pravosuđa.

Vladeta

06.10.2018 22:54

Nije stvar može li se tužiti već može li se dobiti na sudu. A i ovi sudovi kod nas jedan dosudi, drugi posle poništi a narod to sve plaća.