Novac, dinari
Shutterstock
Novac, dinari

Shutterstock

Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Javni poziv je otvoren do 29. aprila, a prijave projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije i industrijskog sektora se podnose putem portala FID, navedeno je u saopštenju.

Ukupno šest miliona evra za sprovođenje javnog poziva obezbeđeno je iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu, pojedinačno po projektu dodeljuje se do 80.000 evra, a FID finansira maksimalno 70 odsto opravdanih troškova projekta.

Kroz Program saradnje nauke i privrede dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu konzorcijuma koji je sačinjen od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji i jedne javne naučno-istraživačke organizacije u većinskom državnom vlasništvu, akreditovane u Srbiji.

Podrška omogućava konzorcijumima da realizuju zajedničke projekte kako bi stvorili proizvode, usluge, tehnologije i tehnološke procese visoke vrednosti kroz primenjeno istraživanje i razvoj, navedeno je u saopštenju, a FID pokriva 70 odsto troškova projekata mikro i malih, odnsno 60 odsto troškova projekata srednjih preduzeća.

Pročitajte još: