Novac, pare, dinari
Shutterstock
Novac, pare, dinari

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Naime, radi se o novčanici iz 1914, za koju kolekcionari tvrde da vredi i do 8.000 evra.

PRIJAVE DO 31. MAJA Ovaj grad u Srbiji poklanja kuće parovima: Potrebno je samo da ispunite dva uslova, a ne morate da budete u braku!

U pitanju je čuveni "pegavac", novčanica koju je ručno naslikala srpska impresionistička slikarka Beta Vukanović i prepoznatljiva je po svojoj rozikasto-ljubičastoj boji.

 

Zašto je poznata kao "pegavac"?!

Krajem 1914. godine, pored napora da se u Francuskoj obezbedi štampanje dodatnih količina novčanica od 10 i 100 dinara koje su već u opticaju, Narodna banka je nastojala da objavi "ratne" novčanice od 50 dinara. Nacrt je izradila slikarka Beta Vukanović.

 

Štampana je u Francuskoj i puštena u promet 25. marta 1915. godine. Imala je pogrešno odštampan broj paragrafa krivičnog zakona, i datum kad je donet zakon po kome se novčanica objavljuje. Javnost, verovatno ne zbog ovih grešaka, nije prihvatila dvadeseticu.

NA RAČUN LEGLO 10.000 DINARA! Lepe vesti za oko 4 miliona građana Srbije, požurite u Poštu po svoj novac!

List "Politika" je naziva "nakaradom", na kojoj ni graver nije smeo da se potpiše, a narod ju je podrugljivo prozvao "pegavac", ne zna se da li mu se nije dopao crtež Bete Vukanović ili realizacija.

RUČAK SA PIJACE SKUPLJI NEGO IZ KASAPNICE Mladi krompir i salata koštaju više od ćevapa! Evo koja je cena za kilo po gradovima Srbije

Dakle, ako u poseti svojoj baki naletite na stare pare, pamet u glavu – možda se među požutelim, požutelim, iskrzalim dinarima nalazi neki koji, bukvalno, vredi pravo bogatstvo.