Novac, dinari
Shutterstock
Novac, dinari

Shutterstock

Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Onima koji se prijave do petka, biće najkasnije isplaćeno 5. juna.

Sve što je potrebno, jeste da se osoba prilikom prijave, bilo onlajn putem ili telefonski, izjasni u kojoj banci želi da podigne svojih 11.759 dinara. Građani koji nemaju račun u banci ne bi trebalo da brinu, jer će im biti otvoren namenski račun koji će odmah po podizanju novca biti ugašen, bez ikakvih troškova.

Jedna od nedoumica prethodnih dana bila je i da li postoji vremensko ograničenje za podizanje novca. Iz ministarstva su pojasnili da ne postoji rok do kada novac mora da se podigne. Takođe, ne postoji način ni da država taj novac povuče, tako da ga građani mogu podići kada oni budu želeli.

Uplata 100 evra

prinstcreen

Uplata 100 evra, Foto: prinstcreen

Kako se prijaviti?

Građani prilikom prijave ostavljaju svoj jedinstveni matični broj (JMBG), broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun ili u kojoj žele da im bude otvoren namenski račun. Prijavljivanje i onlajn i telefonom je vrlo jednostavno i traje manje od minuta.

Kako proveriti da li je prijava u redu?

Ako pri proveri statusa prijave za 100 evra građanin dobije poruku da je sve u redu sa prijavom, to znači da su uneti podaci prošli neophodne validacije i da fizičko lice zadovoljava uslove.

Kako su rekli u Ministarstvu finansija, za novčanu pomoć prijavilo se oko 4,2 miliona građana. Prema prvobitnim zvaničnim najavama pravo na isplatu 100 evra ima oko 5,5 miliona ljudi.

Iz resornog ministarstva su poručili da građani nemaju razloga za brigu, jer će svi koji su ispunili uslove dobiti novac od države. Kako su pojasnili, redosled isplate ne zavisi od datuma prijave, već Uprava za trezor svakoga dana isplaćuje sredstva određenom broju banaka, za određeni broj njihovih klijenata.