PROFESOR VITOMIR KONSTATINOVIĆ OBJASNIO CEO PROCES Samo u ovim situacijama možete kod zubara tokom epidemije korona virusa

Treba da se utvrde činjenice i "da li je on uopšte imao simptome koronavirusa".

Stomatolog ordinacija zubar
Stomatolog ordinacija zubar, Foto: Shutterstock

Stomatološka komora Srbije izdala je preporuke da se rade samo hitni slučajevi, a da se izbegavaju ili svedu na minimum ostale stomatološke intervencije.

Profesor Vitomir Konstatinović, direktor Stomatološke komore za B92.net kaže:

"Komora nema ingerenciju da zabrani rad ordinacijama, mi smo ministru poslali zahtev da nam da tačne intsrukcije kako da stomatolozi postupaju, kako u državnim, tako i u privatnim ordinacijama. Očigledne zaštite moraju da budu rigorozne, prvo pacijenti moraju voditi računa da nemaju znakove simptoma koronavirusa".

Na pitanje kako pacijenti da znaju ako uzmemo u obzir da je potrebno minimum pet dana da simptomi počnu da se pokazuju, profesor Konstatinović ističe značaj najavljenog testiranja.

"Nadam se da će uskoro krenuti sa testiranjem svih onih na koje se sumnjalo da imaju koronavirus i naravno svih lekara".

Obavezno je, navodi, korišćenje zaštitne opreme za jednokratnu upotrebu (maske, rukavice, kape) i zaštitnih naočara/vizira. Pre dolaska pacijenti bi telefonom trebalo da obaveste zubara da li su bili u rizičnim područjima, da li je on ili neko od članova porodice imao kontakt sa zaraženim osobama. Upravo tako radi i dr Jovo Kozomara, stomatolog.

"Tražim razumevanje od pacijenata i da me prvo pozovu na telefon kako bih pitao osnovna pitanja u vezi sa koronavirusom. Imao sam nedavno situaciju da mi je pacijent rekao da je imao temperature pre par dana, ja sam ga uputio u Dom zdravlja. Znate, ako pacijent ima jedan negativan odgovor na pitanja koje smo dobili kao obavezna od Stomatološke komore, ja ne primam".

Doktor Kozomara kaže da njegovi pacijenti ne zovu, jer inače retko kad ima reklamacije na svoj rad i da je bilo nekoliko poziva novih pacijenata. Na pitanje kako komentariše da je, prema pisanju medija, zubar iz Novog Sada uredno radio, iako je imao simptome koronavirusa, a sada se nalazi na respiratoru, dr Kozomara odgovara da treba da se utvrde činjenice i "da li je on uopšte imao simptome koronavirusa".

"Njegova dužnost je bila da pomaže ljudima, to je moj stav i stav Komore".

Dobra oralna higijena, odnosno zdravi zubi, mogu vam pomoći u borbi protiv infekcije ili virusa koji ulaze u krvotok, pa tako savetuje se da pojačate higijenu usta i zuba. Često i duže pranje zuba, kao i da uvođenje u svakodnevnu rutinu ispiranja usta hidrogenom od tri odsto, preporuka je stomatologa.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi