Gužve, kolona, saobraćaj
Alo.rs
saobraćaj, vozila, automobili

Tanjug/Tanja Valić

saobraćaj, vozila, automobili, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Ipak, u MUP-u kažu da ih brine što je sve više onih koji pod dejstvom alkohola upravljaju vozilima. Test za alkohol će se nesmetano koristiti jer se aparatima ne može preneti virus.

Za tri nedelje vanrednog stanja u našoj zemlji broj udesa smanjen je za 60 odsto. Prve nedelje poginulo je sedmoro, u drugoj dvoje, a u poslednjoj nedelji nemamo poginulih na našim drumovima, što se do sada nije desilo.

Iz MUP-a poručuju da ne čekate poslednji čas da se vratite do početka zabrane kretanja i da baš tada ne pokušavate dodavanjem gasa da ugrozite i sebe i druge. Kontrole se nastavljaju.

"Apelujemo na sve vozače da upravljaju vozilom i ne koriste alkohol, kao i da poštuju saobraćajne propise. Takođe da svi oni koriste zimsku opremu, sigurnosne pojaseve i poštuju ograničenje brzine", rekao je Nebojša Arsov, načelnik saobraćajne policije Srbije.

Stručnjaci kažu da posebnu brigu moraju da vode poljoprivrednici zbog radova na njivi, ali pešaci koji se kreću magistralnim putevima.

"Traktoristi moraju da imaju žuto rotaciono svetlo, molim pešake da budu što uočljiviji i da nose odeću jarkih boja i da shvate da ih vozači u takvim uslovima teško opažaju", upozorava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Za one koji imaju dozvolu za noćno kretanje važe ista pravila. Ne treba zloupotrebiti činjenicu da na ulicama nema vozila.

Neophodno je voziti sporije i čekati na semaforima, što se naročito odnosi na vozila za dostavu i snabdevanje. Svi će morati da plate kaznu bez obzira na dozvolu, ako ne budu poštovali propise.