Maltretiranje devojčice
Printscreen
Maltretiranje devojčice

Printscreen

Maltretiranje devojčice, Foto: Printscreen

* Direktor Srednje škole "Barajevo" znao za vršnjačko nasilje u dvorištu ove škole

* Posle policije stigla i prosvetna inspekcija

* Policija podnela krivične prijave zbog nasilničkog ponašanja protiv I. O.(15) i D. I. (14), koje su u školskom dvorištu šamarale, tukle i maltretirale A. M. (15)

Dobrivoj Jelić, direktor Srednje škole „Barajevo“, nakon vršnjačkog nasilja koje se desilo u dvorištu te škole, a o kojem on nije obavestio nadležne dva dana, biće smenjen danas, najavio je za „Alo!“ Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Svi su besni zbog zlostavljanja devojčice u dvorištu škole! Drugarice je mučki udarale, a ostali se smejali i uživali!

AUTOR: Alo/Telegraf/V.M. DATUM I VREME: 13.09.2019. 19:20 Naizmenično joj udarale šamare. Foto: Printscreen * Dve devojčice (14) snimljene su kako u dvorištu škole u Barajevu tuku i iživljavaju se nad svojom vršnjakinjom, udarajući joj naizmenično šamare * Za sve to vreme druga deca se smeju, pa čak i nasilnice same pokazuju osmehe * Žrtva i jedna od nasilnica učenice su prvog razreda Srednje škole u Barajevu Snimak je napravljen ovog utorka, a kako se saznaje, u međuvremenu je postao viral i širi se i među učenicima drugih škola.

 

Naime, poslednji slučaj vršnjačkog nasilja polako dobija epilog. Nakon što je policija podnela krivične prijave zbog nasilničkog ponašanja protiv I. O.(15) i D. I. (14), koje su u školskom dvorištu šamarale, tukle i maltretirale A. M. (15), Ministarstvo prosvete je poslalo u tu školu prosvetnu inspekciju, koja je ustanovila da direktor te obrazovne ustanove nikome nije prijavio incident.

- Naš tim je utvrdio da je došlo do propusta. Direktor škole će danas biti razrešen dužnosti - kaže ministar.

Nažalost, slučaj brutalnog šamaranja i vršnjačkog nasilja u Barajevu nije usamljen u srpskim školama. Dragana Soćanin iz Udruženja „Roditelj“ kaže da u našoj zemlji vlada totalna nezainteresovanost roditelja i dece za preventivna predavanja i radionice o sprečavanju vršnjačkog nasilja.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Kada su „otvorena vrata“, roditelji hitaju da se raspituju o ocenama svoje dece, a kada škole organizuju predavanja o sprečavanju nasilja među mladima, pojavi se samo dvoje-troje roditelja. Takođe, đaci u upitnicima o nasilju u školama uvek daju društveno prihvatljive odgovore, a potom ta ista deca izađu u dvorište i maltretiraju vršnjake. Kod nas se vrlo malo govori o mehanizmima putem kojih bi zlostavljena deca mogla da se zaštite od nasilnika, što je vrlo važno – kaže Dragana Soćanin.

Naša sagovornica ističe da prema raspoloživim podacima veliki broj dece u školi prolazi kroz pakao zbog svoje različitosti. Prema njenim rečima, psihičku i fizičku torturu najviše trpe deca slabijeg materijalnog stanja i ona koja imaju neku vrstu hendikepa.

- Dok deca u Evropi uče da je različitost normalna pojava, kod nas vlada potpuna netrpeljivost prema svemu što je drugačije - navodi Soćaninova. 

Poverenica: Snimak nasilja je opomena za sve!

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, upozorava da je vršnjačko nasilje veliki problem našeg društva. - Uprkos brzoj reakciji nadležnih ministarstava, ovaj slučaj nasilja, kao i slični snimci koji su deljeni na društvenim mrežama u nameri da se stekne popularnost i pokaže nadmoć nad slabijima, opomena su za sve! - navodi poverenica.

 

 BONUS VIDEO: Policijski helikopteri nadleću Novi Beograd i Batajnicu