Zlatibor Lončar
Tanjug / Zoran Zestić
Zlatibor Lončar

Tanjug / Zoran Zestić

Zlatibor Lončar, Foto: Tanjug / Zoran Zestić

"Ceo kapacitet Instituta za reumatologiju pretvorićemo u kovid bolnicu, jer nemamo izbora", rekao je Lončar za RTS.

Ministar je kazao da podaci od noćas ne ohrabruju, ističući da je u toku poslednjeg dana i poslednje noći samo u Beogradu bilo 3.185 pregleda.

"Samo na Infektivnoj klinici bilo je 318 pregleda. Od toga smo imali negde oko 270 prijema, što znači pacijenata koji su morali da budu primljeni, što u Beogradu, što u unutrašnjosti", rekao je Lončar.

"Ono što smo prinuđeni već dva dana to je da pacijenti iz Beograda koji zaslužuju bolničko lečenje moraju da odu u Mladenovac, Požarevac, Smederevo...Prinuđeni smo da proširujemo kapacitete na Čačak i Šabac. Moramo da se snalazimo da bismo svakom pacijentu omogućili adekvatne uslove lečenja", rekao je Lončar.

Preporučujemo i:

Ministar je izrazio nadu da će ovi podaci naterati građane da razmisle o situaciji u kojoj se nalaze i šta da urade da bismo iz nje izašli.

"Mi smo otvorili privremenu bolnicu Arena, tu još jedino imamo mesta, ali to je ograničeno na pacijente koji nisu za poluintenzivnu ili intenzinu negu da mogu da primaju terapiju, da su dobrom opštem stanju i da su za praćenje. Privremene bolnice idu i u Kragujevcu, Nišu...", poručio je Lončar.

Mnistar zdravlja je upitao i da li je moguće da se ljudi "ceo dan i celu noć" ponašaju, kako je naveo, kao da korone nema i rade sve suprotno od onoga što se prepročuje.

"Ne nosite masku, idete u masu, više vas je u zatvorenom prostoru, ne perete ruke, ne pridržavate se ničega. Tako radite danju, noću, sve vreme tako radite i onda dođete i kažete daje gužva u amabulanti. Sta očekujete? Da ćete vi tako da se ponašate, pošto vam mi kažemo da se ne ponašate? Da vam nisu krivi zdravstveni radnici što vi ne slušate njih, a onda dođete, pa ispada kriv zdravstveni sistem, koji pada na noge da vam pomogne", upitao je Lončar i pozvao građane da ne vređaju inteligenciju zdravstvenih radnika.

Zlatibor Lončar

Tanjug / Zoran Zestić

Zlatibor Lončar, Foto: Tanjug / Zoran Zestić

On je dodao da će situacija biti onakva kakva se građani budu ponašali.

"Kada prihvatmo da promenimo navike, u narednih četiri, pet ili šest dana, rezultati će biti bolje", poručio je ministar.

On je dodao da se pokazalo da se pokazalo da svetski poznavaoci prilika ništa nisu pogodili kada je reč o korona virusu i da je jedino što se tačno dna je da "znamo malo o ovom virusu".

"Nije ovo nešto što se dešava samo u Srbiji, ceo region, veći deo Evrope, ima najgore rezultate od pojave korona virusa", istakao je Lončar.

Pročitajte još: