Tuga, depresija
Shutterstock
ćelavi muškarac

Profimedia

Muškarac, Foto: Profimedia

U Srbiji je od početka godine 130 građana saznalo da u sebi nosi virus HIV, od side je obolela 41 osoba, dok ih je 12 umrlo od posledica te bolesti.

Ovo su podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i skor kojim Srbija dočekuje Svetski dan borbe protiv side, a koji se na celoj planeti obeležava danas.

Najveći broj novoobolelih je iz Beograda – 56, zatim iz Vojvodine 40, a jedna četvrtina je iz ostalih delova Srbije.

Iako se HIV virus u Beogradu, prema zvaničnim podacima, pojavio 1984. godine, ili pre 34 godine, a dosad smo svi naučili sve o toj bolesti, i dan danas inficirani trpe tešku diskriminaciju, odbacivanje, krše im se sva moguća prava i ostavljeni su bez egzistencije.

"Izgubio sam posao, devojku i prijatelje"

Mladić (29) iz Sombora, koji je nedavno prošao je kroz slično iskustvo, rešio je da progovori. On je pre tri i po godine saznao da je HIV pozitivan. Odmah ga je napustila devojka, ostao je bez posla, a nije mogao ni da se leči normalno jer su ga diskriminisali lekari.

- Imam osećaj da ljudi mogu, zatvorili bi nas u neki kavez gde bi nam davali vodu i hranu. Možda čak ni to, kako bi nas se rešili što pre. Prosto takav utisak imam na osnovu iskustava, koje proživljavam - ispričao je taj mladić, a koji je želeo da ostane anoniman.

On kaže da je na rutinskom testiranju 2015. godine saznao da je HIV pozitivan. Odmah je dobio terapiju koja je dala dobre rezultate, a virsu u njegovom telu pao je do granice kada nije mogao nikoga da zarazi. Ali, javili su mu se, kako kaže, neki drugi zdravstveni problemi.

Muškarac, tuga, raskid, svađa

Shutterstock, ilustracija

Muškarac, Foto: Shutterstock, ilustracija

"Diskriminisali su me lekari"

- Tada sam prvi put doživeo diskriminaciju i to od - lekara. Dobio sam kamen u žuči koji je dostigao veličinu od nekoliko centimetara. Jedno veče imao sam napad žuči i otišao u bolnicu. Tamo su mi rekli da mi je neophodna operacija. Kada sam im rekao da sam HIV pozitivan, lekari su tada juče okrenuli priču da mi ne treba operacija, da će oni to da zaleče infuzijom jer oni nisu opremljeni da bi operisali nekog ko je HIV pozitivan. Bio sam zatečen i u čudu - priča on prisećajući se kako je ubrzo na sličan stav naišao i kada je otišao kod stomatologa.

- Pošto redovno posećujem stomatologa, otišao sam na rutinsku kontrolu i kada sam im rekao da sam HIV pozitivan, nisu hteli ništa da rade, čak ni da me pregledaju - kaže on i dodaje da je imao i pozitivna iskustva s lekarima.

Prema njegovim rečima, njegova majka saznala je upravo od lekara da je HIV pozitivan, a devojci i ostalim prijateljima ispričao je sam.

Tuga, depresija

Shutterstock

Tuga, Foto: Shutterstock

"Ne mogu da nađem posao"

Taj mladić navodi da je otkaz na poslu dobio mesec dana nakon što je saznao za bolest.

- Tamo sam radio tek nekoliko meseci, nisam ni bio prijavljen, a obrazložili su mi da su morali da nađu zamenu jer mene nije bilo dve nedelje na poslu. To sam prijavio inspekciji ali nisam dobio nikakav odgovor - naglašava ovaj mladić i dodaje da više nije mogao da se zaposli posle toga.

Kako on dodaje, pošto je iz malog mesta i svi se znaju, on misli da bi mu bilo lakše da živi u Novom Sadu ili Beogradu.

- O tome sam razmišljao, ali ja nemam novca za troškove da negde iznajmljujem stan i da živim dok se ne zaposlim. A svi znamo da je generalno teško živeti u Srbiji, a sa HIV-om je odvratno živeti ovde. Uglavnom nas proglašavaju narkomanima, homoseksualcima... a niko ne pita kako si dobio virus. Ja sam, recimo, virus dobio, barem tako mislim, prilikom jedne rutinske operacije, kada sam imao urastao nokat. Niti sam imao rizične seksualne odnose, niti sam radio bilo kakve pirsinge, tetovaže, nikad se nisam drogirao, tako da pretpostavljam da sam na taj način dobio, iako ne mogu da tvrdim - ispričao je on nedavno.

Pročitajte još:

"Mnogi ne znaju da u sebi nose HIV virus"

Oni su naveli, a pozivajući se na procene iz 2015. godine, da 40 odsto, odnosno više od 14 miliona osoba sa HIV virusom u svetu nisu svesni da su inficirani, što je mnogo više nego ranijih godina kada je taj procenat bio manji.

Prema podacima, 80 odsto osoba sa HIV-om prima terapiju, ali mnogi se kasno prijave za terapiju jer nisu ni znali da su oboleli.