Žika Bosonogi
Alo.rs/V.Đ.
Žika Bosonogi

Alo.rs/V.Đ.

Žika Bosonogi, Foto: Alo.rs/V.Đ.

- Planiram da pompezno proslavim svoj 120-ti rođendan, 28. septembra 2071. godine. Tog dana u mom dvorištu biće veliki vatromet i točiće se šampanjac iz neke velike flaše. Doćiće više desetina hiljada ljudi iz celog sveta, svi će mi doneti vino, a ja ću njima pokloniti po magnet za frižider. Znam da će se neki smejati što ovo pričam, ali sam uveren da će se to dogoditi - rekao je reporterima Alo.rs Živorad Žika Stefanović poznatiji kao Žika Bosonogi.

Ovaj neobičan čovek živi, radi i stvara umetnost u svom dvorištu sa najlepšim pogledom na Dunav, nadomak Donjeg Milanovca. Tu je podigao eko i etno kompleks "Kapetan Mišin breg", a time je napravio pravu turističku atrakciju. Nadimak Žika Bosonogi dobio je jer uopšte ne nosi obuću, bos je od svoje pete godine, od kada mu je izgorela kuća.

- Od kada sam video kako plameni jezici proždiru moju kuću, prestao sam da nosim obuću, uvek sam bos - kaže Žika Stefanović. Istakao je da upravo zahvaljujući tome dobija jedan vid pozitivne energije neophodne za umetnost.

Žika Bosonogi

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

 - Možda najviše energije crpim iz zemlje, hodajući bos. Breg na kom živim i stvaram nosi ime Kapetana Miše Anastasijevića, njegove drvene barke koje su plovile Dunavom motivisale su me da napravim galeriju skulptura na otvorenom i nazovem je "Čovek, drvo i voda", tri najznačajnije komponente na svetu - objašnjava Žika Bosonogi.

Kada se korona nadvila nad čitavim svetom, najviše su se žrtvovali lekari, imali su posla preko glave, a naš sagovornik nije mogao da im pomogne jer nije medicinske struke, zbog čega ga je grizla savest, pa im je odao počast kroz svoju umetnost.

- Nisam mogao da doprinesem u borbi protiv korone, da im pomognem, pošto nisam medicinske struke, pa sam odlučio da napravim 50 skulptura. Time sam želeo da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima, ali i policajcima i vojnicima, svima koji su dali doprinos u lečenju ljudi. Ovaj svoj umetnički poduhvat nazvao sam "Moj aplauz herojima Srbije", jer je to bilo umesto mog aplaudiranja, a na to sam se odlučio shvativši da se moj pljesak neće stići do njih, a za ove će mnogi čuti, dok će puno njih i videti kada poseti "Kapetan Mišin breg" - priča Žika Bosonogi.

 Verujete li da ćete doživeti stotu?

 

 .

Pročitajte:

Komentari (2)

Danijela

17.08.2020 16:03

Živ bio!!! Moja ćerka je rodjena istog dana❤️❤️❤️

dzudza basadzija

18.08.2020 11:39

ZILE,NEKA TI BOG PODARI SVE STO POZELIS!I REDOSLEDOM KOJI TI ODREDIS!AKO NIJE TESKO,UPISI ME U TEFTER.CU DODJEM I CU TI DONESEM ...KANTICU NAJBOLJEG MASLINOVOG ULJA NA SVETU!IZ MOJ MASLINJAK!AKO,SLUCAJNO NE VERUJES,DOJDI MI DOJDI,POCIM SE KURTALISEMO MUKE...CU T'UGOSTIM,KAKO BI REKO,KO PREDUJAM,ZA MOJ BORAVAK KDO TEBENAK!VERUJ MI,KRIT NIJE DALEKO!ZAVISI ODAKLE GA GLEDIS...ODOZGORE,PREKO PUTA GRCKE,A ODOZDOLE...PREKO PUTA AFRIKE...NEMO DA PLIVAS AKO DOLAJZIS!DA SE N'UMORIS,NISTA DRUGO...