Milica Mačkić, samoodbrana
D. Briza
Milica Mačkić, samoodbrana

D. Briza

Milica Mačkić, samoodbrana, Foto: D. Briza

Iza svakog ugla se može desiti da vas neko napadne, pokuša da opljačka ili siluje. Reakcija u prvih nekoliko sekundi od krucijalnog je značaja. Razgovarali smo sa Milicom Mačkić, glavnom instruktorkom specijalnog programa samoodbrane za žene, koja nam je dala korisne savete i pokazala nam nekoliko poteza za odbranu.

- Najvažnije što učimo sve polaznice programa jeste da „pročitaju” napadača, jer će tako moći najbolje da se odbrane. Vežbamo sve moguće situacije, ali akcenat je da uvek očekujemo neočekivano! Na samom treningu učimo razne tehnike kako da se izvučemo iz određenog zahvata. Uvek postoji neki potez kojim se napadač blokira, bitno je da žena proceni koji je pokret u određenoj situaciji najuspešniji - kaže za „Alo!” Milica.

Napad je sam po sebi veliki stres, zato je bitno da se ne parališemo, već da šokiramo napadača. Pola odbrane je sama spremnost da se branimo.

Kako saznajemo iz razgovora, polaznice se javljaju tek nakon nekog ružnog iskustva ili posle ubistva koje je medijski propraćeno. Ne postoji starosna grupa koja je bezbedna, pa čak ni devojčice od 13-14 godina, koje su najmlađi članovi obuke. Pripadnice lepšeg pola nikada ne mogu računati na snagu, pošto su fizički slabije od muškarca. Poenta je naučiti kalup, tehniku, kako bi odbrana uspela na ulici, u parku, u liftu, u zgradi, u autu. Akcenat je uvek na vitalnim tačkama, očima i genitalijama.

- Program obučava kako ići ulicom, a ne biti laka meta predatora, kako izbeći napad. Mi učimo kalupe, tehnike, jer je nemoguće proći kroz svaku moguću situaciju. Zato na treningu vežbamo sa gumenim rekvizitima, ali i sa pravim noževima i slično.

Svaka žena bi trebalo da zna barem deo samoodbrane, jer će moći uvek i na svakom mestu da se zaštiti, čak i od besnog psa, zato, drage dame, nemojte čekati loša iskustva, sprečite ih! Potrebno je dva do tri puta nedeljno tokom tri meseca da biste bile bezbedne.

Kako da se odbranite tašnom!

- Tašnu uvek držite na desnom ramenu, jer ćete njome moći da zadate dobar udarac, a ako još i idete uz neku ogradu, tašna će lopovu biti nepristupačna. Žene učimo da obraćaju pažnju na sve, gde je telo napadača, šta imaju oko sebe što mogu iskoristiti, da li je to klupa koja može pružiti oslonac pri odbrani, ili obične novine - ističe Milica.

Milica Mačkić, samoodbrana

D. Briza

1. Napadač se prikrada, Foto: D. Briza
Milica Mačkić, samoodbrana

D. Briza

2. Pokušava da otme tašnu, Foto: D. Briza
Milica Mačkić, samoodbrana

D. Briza

3. Šokirate napadača odbranom, Foto: D. Briza
Milica Mačkić, samoodbrana

D. Briza

4. Savladavate ga tašnom, Foto: D. Briza
Milica Mačkić, samoodbrana

D. Briza

5. Onesposobite ga udarcem ispod pojasa, Foto: D. Briza