Prostitutka, seks, prostitucija
Shutterstock, ilustracija
Prostitutka, seks, prostitucija

Shutterstock, ilustracija

Prostitutka, seks, prostitucija, Foto: Shutterstock, ilustracija

Jedna gospođa je pokazala lokaciju, uz to i broj mobilnog telefona.

Praksa da su na meti društvene i pravosudne osude samo prostitutke, dok oni koji plaćaju za seksualne usluge uživaju status bezgrešnih korisnika, polako odlazi u prošlost posebno od kad je doneta nova zakonska regulativa, koja je prvi put uvela kažnjavanje klijenata.

Tako je, prema Zakonu o javnom redu i miru prostitucija u Srbiji prekršaj za koji se kažnjavaju pred sudom, kako osobe koje pružaju seksualne usluge, tako i oni koji koriste usluge prostitucije, kao i oni koji ustupaju prostorije za obavljanje prostitucije.

Printscreen

"Ciganka koja pruža erotske usluge", Foto: Printscreen

Pre četiri godine sve se promenilo, a prekršajno odgovorni postaju i korisnici usluga prostitucije. Pomenuti Zakon prostituciju definiše kao „pružanje seksualnih usluga za naknadu u novcu ili drugu vrednost” (član 3, stav 15), dok član 16. navodi da će „ko se odaje prostituciji, koristi usluge prostitucije ili ustupa prostorije radi prostitucije” biti kažnjen „novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana”.

Pored toga što je novina kažnjavanje korisnika, ovaj Zakon je uveo novčane kazne, a kazne zatvora sa 30 dana povećao na od 30 do 60 dana.

PROČITAJTE JOŠ: