mama i beba
Shutterstock
mama i beba

Shutterstock

mama i beba, Foto: Shutterstock/Ilustracija

Medcinska sestra iz hitne službe Doma zdravlja u Grdelici Marija Žikić (27) obavila je jutros svoj prvi porođaj tako što je u ambulantnim kolima, na putu do Opšte bolnice Leskovac, porodila M.I. iz te varoši i to tako stručno da je zadivila i same iskusne ginekologe i akušere, piše portal.

“Sve je odrađeno po propisu, pupčana vrpca pravilno presečna, sve sterilno, a kada je porodilja smeštena kod nas na odeljenju ispala je posteljica, obrađena je porodilja, pregledana beba i sada se obe osećaju dobro”, kaže načelnica Odeljenja ginekologije i akušerstva Slađana Stojanović.

Kada se kroz školsko obrazovanje prođe učeći, nema iznenađenja u praksi!

M.I. je dobila zdravu devojčicu koja je posle porođaja odmah zaplakala na radost i majke i medicinske sestre sa četiri godine radnog iskustva u hitnoj pomoći.

“Nije me bilo strah jer sam po obrazovanju babica, pa sam na školskoj praksi prisustvovala porođajaima i kada je ovaj porođaj počeo znala sam šta trebam da činim. U kolima hitne pomoći je bio sav pribor. Samo sam pomalo uplašenu ženu smirivala i molila je da pravilno diše”, objašnjava Žikićeva i ne krije sreću što se sve završilo sa srećom.

M.I. je to drugi porođaj i drugo dete. Devojčica koja je jutros oko 7,15 sati došla na svet, teška je 2,4 kilograma i dugačka 50 centimetara.