korona
shutterstock
korona

shutterstock

korona, Foto: shutterstock

Osim sprovođenja masovne vakcinacije, jedna od prioritetnih tema na poslednjim sednicama Kriznog štaba bila je upravo novi soj virusa korona i preteća opasnost da će se i kod nas pojaviti.

Nakon pretposlednje sednice održane u utorak, epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon saopštio je da aktuelne mere ostaju na snazi do daljeg i istakao da u Srbiji nije registrovan novi soj virusa, a da zbog opasnosti od njegovog širenja i mere na granicama ostaju nepromenjene.

Epidemiolog Kon je naglasio da budući da je novi soj prisutan u Evropi, vrlo je moguće da se pojavi i kod nas, te da ne bi trebalo očekivati da će drugačije da se ponaša nego u Evropi.

- Na to moramo biti spremni, a odgovor na to je čuvanje granica, mere ostaju. Pratimo situaciju. Nema novog soja da smo ga utvrdili. Borimo se protiv virusa, on i dalje postoji, cirkuliše, sam neće otići, već ga moramo oterati vakcinacijom - podvukao je dr Kon.

Predrag Kon

Tanjug

Predrag Kon, Foto: Tanjug

Britanski premijer: Novi soj ipak smrtonosniji

Stvari se dodatno komplikuju i pozivaju na još veći oprez nakon sinoćne konferencije britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je upozorio da je novi soj korona virusa, prema poslednjim podacima, smrtonosniji od prethodne vrste ove infekcije.

- Pored toga što se brže širi, izgleda da postoje dokazi da je nova varijanta korona virusa, otkrivena u Londonu i na jugoistoku zemlje, možda povezana sa većom stopom smrtnosti. Pojava novog soja korona virusa znači da će naše zdravstvo biti pod još većim pritiskom - kazao je Džonson u obraćanju javnosti.

Sve nam je bliže

Takođe, britanski soj virusa već je zabeležen u našem komšiluku, i to u Rumuniji i Mađarskoj.

Prvi slučaj novog soja korona virusa Rumunija je prijavila 8. januara, i to kod dvadesetsedmogodišnje žene sa juga zemlje koja nije putovala u inostranstvo u skorije vreme.

- Ukoliko su informacije koje nam je pacijentkinja dala tačne, to znači da novi soj virusa već cirkuliše u Rumuniji - rekao je tada portparol bolnice Matei Bals u Bukureštu.

Nekoliko dana kasnije, novi soj virusa potvrđen je i u susednoj Mađarskoj.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je upozorio na novi soj koji se pojavio u Mađarskoj i rekao da će se o tome razgovarati na sednicama Kriznog štaba.

- Novi soj, koji se pojavio u Mađarskoj, nas zabrinjava. Ima već 5 ljudi. Nije realno da sprečimo da on dođe kod nas, ali možemo da uradimo sve tako da dođe što kasnije - rekao je Lončar.

Kada je reč o zatvaranju granica sa Mađarskom, Lončar je izjavio kako ne smatra da je pet slučajeva dovoljan razog da se granice odmah zatvore.

Zlatibor Lončar

Printscreen/RTS

Zlatibor Lončar, Foto: Printscreen/RTS

Otkriven i u Austriji i Sloveniji

Osim ove dve zemlje, tzv. "britanski soj" otkriven je početkom januara u Austriji, a juče i u Sloveniji.

Akademija nauka Austrije saopštila je juče da je britanska mutacija (B.1.1.7.), potvrđena u 46 od 53 analiziranih uzoraka iz pokrajina Tirol, Beč i Salzburg. Preliminarni test pokazao je sumnju na prisustvo novog soja u kanalizaciji glavnog grada Austrije, a provera genetskim sekvenciranjem tek treba da se obavi.

Juče je potvrđeno da je u Sloveniji u jednom laboratorijskom uzorku otkriven mutirani soj novog korona virusa, vrlo sličan soju koji je pre toga otkriven u Engleskoj.

Nacionalna laboratorija za zdravlje, okolinu i hranu potvrdila je da je u uzorku brisa od osobe koja je stigla iz Engleske pronađen novi korona virus, veoma sličan novom soju iz Engleske.

Kako se navodi, delovi uzorka koje su do sada uspeli da analiziraju savršeno se podudaraju sa engleskim sojem, ali nisu uspeli da dobiju celu sekvencu genoma pa za sada to ne mogu u potpunosti da potvrde.

Koji sve sojevi su do sada otkriveni?

Početkom decembra pojavila vest o britanskom soju virusa. Britanski zvaničnici su izjavili da je nova vrsta virusa izazvala više od 60 odsto novih slučajeva u Londonu u samo jednoj nedelji. Podaci govore da je taj soj virusa koji cirkuliše u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj i do 70 odsto prenosiviji od dosadašnje verzije!

Južnoafrički soj

Soj pod nazivom 501.V2 je otkriven u Južnoj Africi sredinom decembra, a kasnije, između ostalih zemalja, i u Velikoj Britaniji i Japanu, preneo je Gardijan. Za ovaj soj kovida se veruje da se lako prenosi, nešto nalik onome koji se pojavio na istoku Engleske, za koji su britanski naučnici rekli da je zarazniji za 56 odsto nego prethodni tipovi kovida-19. Južnoafrički soj kovida je otkrivena kod muškarca koji se vraćao iz Južne Afrike u Francusku, u regiju koja se graniči sa Švajcarskom.

Brazilski soj

Takozvani brazilski soj pokazalo se da je veoma sličan britanskoj verziji, ali da ne izazvia teže kliničke sline nego prvi oblik korone ipak se brže i lakše širi. Naučnici su to objasnili rečima da je izmenjen deo šiljaka odnosno proteina koji je odgovoran za "kačenje" za ljudske ćelije.

U 60 zemalja otkriven britanski soj, južnoafrički u 23 države

Nema sumnje da se novi sojevi virusa korona šire neverovatnom brzinom. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je britanski visokozarazni soj otkriven u 60 zemalja, što je 10 država više nego prošle nedelje.

Takođe, u izvešraju SZO se navodi da se u 23 zemlje pojavio južnoafrički soj, koji je kao i britanski više zarazan nego ostali sojevi.

Pojaviće se i kod nas

Naši istraživači pažljivo rade na ispitivanju uzoraka virusa, i zasad nema dokaza da je neki od novih sojeva izolovan u Srbiji.

Predrag Kon

screenshot/Novo jutro

Predrag Kon, Foto: screenshot/Novo jutro

Epidemiolog Kon je na konferenciji Kriznog štaba prošle nedelje rekao da su istraživači Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu uspeli da sekvenciniraju genom virusa koji cirkuliše, ali da je malo je verovatno da će oni otkiti novi soj pre nego što krene porast broja obolelih u Srbiji.

- Pojavljivaće se ti sojevi. To nije toliko velika izmena, to nije druga varijanta, nego soj. Kada se pojavi varijanta, onda se može očekivati da vakcina neće delovati isto, a na sojeve deluje. Ovaj sada brazilski ne znam da li je soj ili nova taksonomska varijanta. To se još istražuje. Mi ćemo svakako i to pratiti - objasnio je dr Kon.

Virusolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu dr Milanko Šekler potvrdio je da za sada kod nas nema novoj soja u uzorcima koji su poticali od ljudi koji su se razboleli, a došli su u Srbiju negde pred katolički Božić.

Pročitajte još: