Željko Ražnatović Arkan
Youtube/Printscreen

 

Željko Ražnatović Arkan

Youtube/Printscreen

Željko Ražnatović Arkan, Foto: Youtube/Printscreen

 

"Sine, pazi", viknula je majka Željka Ražnatovića Arkana kad je videla policajce koji su došli da hapse njenog sina.

Kako su prošli policajci koji su poslati po zadatku u ekskluzivnom intervjuu priča Dušan Stupar, nekadašnji prvi čovek Službe državne bezbednosti.

Pročitajte još:

 

On je inače u prvom delu intervjua govorio o jezivim zverstvima JSO na čelu sa Miloradom Ulemekom Legijom - u toj Jedinici za specijalne operacije postojali su ljudi koji nisu mogli, a da ne ubijaju. Imaju potrebu da ubiju. Znam slučajeve kad su sa samurajskim mačem otkidali ljudima glave s leđa da vide koliko koraka može da naprave bez glave. A onda se klade da li će obezglavljeno telo napraviti pet, deset ili 15 koraka!

Kad smo pomenuli Legiju, moramo da pričamo i o Arkanu. Jeste li imali kontakt sa Ražnatovićem, da li ste sarađivali s obzirom na to da je i on radio za službu?

- Arkan je za službu angažovan u vreme Staneta Dolanca. Znam za jedan događaj. Policajci su došli da ga hapse, njih dvojica, trojica. U kući je bila njegova majka, koja je, kad je videla policajce, viknula: "Sine, pazi". On je izleteo sa dva pištolja i pucao na te policajce mecima u kojima je bila sačma. Dvojicu je ranio. Branko Kostić, tadašnji gradski sekretar, izdao je nalog policiji, oni ga jure, nađu i uhapse.

Arkan

printskrin/WAR NEVS

Arkan, Foto: printskrin/WAR NEVS

 

I interveniše vrh države?

- Ujutru me pozove republički sekretar Svetomir Lalović da dođem. Stižem, a Kostić je već tamo. Kaže, zove nas Dolanc jer je ljut što smo uhapsili Arkana. Mi odlazimo kod Dolanca, a on poludeo. Onako mali i debeo skače, urla "pi*da vam materina, ne date mi da radim. Kako možete da uhapsite Arkana, a da ne pitate Saveznu službu". Kostić mu na to odgovara: "Nemam šta koga da pitam, zakon je jasan, ko puca na policiju, njega hapsim". Nismo imali boljeg stručnjaka za policiju, Kostić je pisao Zakon o policiji, sve je znao, bio je vrhunski pravnik.

https://www.alo.rs/vesti/drustvo/prodaje-se-sirom-srbije-kada-se-otvori-sledi-neprijatno-iznenadenje-a-na-poledini-poruka-upucena-svim-srbima-foto/266428/vest

 

Dolanc to sigurno nije mirno prihvatio?

- Kaže Dolanc: "Znate li koje on zasluge ima u službi". Na to mu Kostić odgovara da ga to ne interesuje, da će svakoga ko puca na policiju, pa bio to načelnik u saveznom SUP, uhapsiti. Ipak, Arkan je na kraju pušten. Sve republike su davale kadrove, bilo je politikanstva.

Koje je akcije Arkan radio?

- To se više-manje zna. Đurekoviće i one Šiptare što je pobio. Sve što je rađeno u to vreme. Ti najveći kriminalci, Arkan, Giška, to su sve deca oficira iz dobrih porodica, patriote parekselans. Krenuli su putem kriminala, nisi mogao da odvojiš patriotizam od kriminala.

 

Bonus video: Alo.rs na licu mesta! Drama u naselju Braća Jerković