devojka, pas, kućni ljubimac
shutterstock
devojka, pas, kućni ljubimac

shutterstock

Foto: shutterstock

Za par iz Kalifornije, Marli je bio savršen pas. Kada je došlo vreme da se oproste od svog voljenog labradora, Alisija i David su uradili ono što su morali kako bi deo Marlija održali u životu, klonirali su ga, prenosi CNN.

Iako kloniranje ljubimaca izgleda kao nešto što možete da vidite samo u filmovima naučne fantastike, ono se često praktikuje. Pevačica i glumica Barbara Strejsend, otkrila je 2018. godine da su njeni psi zapravo klonovi njenog preminulog psa. U Južnoj Koreji, pas tragač koji je bio poznat po svom legendarnom njuhu kloniran je kako bi napravili još sedam pasa tragača.

Herojski pas Trakr, koji je spasao poslednjeg preživelog iz ruševina poznatih bliznakinja nakon napada 11. septembra, kloniran je pet puta.

Proces kloniranja Marlija urađen je u "ViaGen Pets" gde ovaj proces košta 50.000 dolara. Ovaj mladi par smatra da je to mala cena za ono što su dobili kao krajnji rezultat. Kloniranje je najmanje što su mogli da urade, ipak Marli je spasao Alisijin život.

Kada je Alisija bila u četvrtom mesecu trudnoće, par je zajedno sa psom otišao na planinarenje. Alisija se sagnula da dohvati štap za hodanje, ali je Marli pojurio i počeo da grebe tlo sa kojeg je htela da uzme štap. Iza staze skrivala se otrovna zvečarka, Marli ju je primetio i oterao. Kasnije mu je dijagnostikovan rak, umro je pre pet godina.

Par ističe da sada njihova deca imaju mnogo više od sećanja na Marlija, mogu da odrastaju s njim.

Kako funkcioniše proces kloniranja
"ViaGen" koristi istu metodu kloniranja koja je korišćena za kloniranje slavne ovce Doli 1996. godine. Dok je ljubimac živ ili ubrzo nakon smrti, veterinar uradi biopsiju tkiva. Uzorak se šalje u kliniku, koja će iz njega uzgojiti nove žive ćelije, pa ih zamrznuti.

Kada vlasnici odluče da žele da kloniraju svog voljenog ljubimca, "ViaGen" uzima očuvani DNK materijal preminulog psa, ubrizgava ga u jajnu ćeliju koju su uzeli iz izabrane ženke. Ako sve prođe kako treba, razvija se embrion. Embrion se tada stavlja u surogat majku, koja će prirodno ošteniti kloniranog psa. Kako nijedan gen originalnog psa nije promenjen, stručnjaci iz "ViaGena" tvrde da kloniranjem stvaraju identičnog blizanca željenog ljubimca, koji je igrom slučaja rođen malo kasnije.