Ratko Mladić
AP Photo/Peter Dejong
Ratko Mladić

AP Photo/Peter Dejong

Ratko Mladić, Foto: AP Photo/Peter Dejong

Lekarski tim Ratka Mladića smatra da je uzrok pogoršanja stanja unutrašnje krvarenje, a njegova odbrana uputila je zahtev da Mladić hitno bude prebačen u bolnicu u Hagu, kako bi se preduzelo adekvatno lečenje.

Obavešten je i Međunarodni Crveni krst, a Darko Mladić odgovor očekuje tokom sledeće nedelje.

- Sad je cijeli predmet i pred predsjednikom Mehanizma i pred Žalbenim većem i pred Međunarodnim Crvenim krstom koji je nadležan da kontroliše njihov rad po pitanju zdravlja optuženih. U suštini, od bilo kojih od tih tri instanci mi se nadamo da ćemo dobiti odgovor, a nadamo se od svih. Osim toga obavijestili smo i Vladu Srbije i Vladu Republike Srpske o stanju i oni su u toku i pokušavaju da nam pomognu u cijeloj toj stvari kako bi prosto što prije generala prebacili u bolnicu - rekao je Darko Mladić.

Ratko Mladić

Printskrin

Ratko Mladić, Foto: Printskrin

Na sednici Saveta bezbednosti pre pet dana razmatran je redovni šestomesečni Izveštaj o radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu, a pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović je tom prilikom ukazao da se od porodice Ratka Mladića kriju službeni izveštaji o njegovom zdravstvenom stanju.

Podsećajući da je Mladić bio podvrgnut operaciji u uslovima pandemije i pored preporuke holandskih vlasti da se ne vrše medicinski zahvati koji nisu hitni, Backović je naveo da se ne poštuje odluka Žalbenog veća da se informacije o zdravstvenom stanju Mladića dostavljaju njegovom medicinskom timu jednom nedeljno i da za takvo ponašanje nema nikakvih sankcija.