DOSTA VIŠE SA OBMANJIVANJEM I PREVARAMA NARODA! "Zdravo", "snižava holesterol", "podstiče rast dece", "za zdrave zube" su od sada zabranjene na namirnicama

Isticanje lekovitih svojstava hrane više nije dozvoljeno, a tek usvojeni Pravilnik o zdravstvenim i nutritivnim izjavama trebalo bi da uvede red među proizvodima sa sumnjivim izjavama, pa više nećemo moći da vidimo namirnice na kojima stoji "zdravo", "zdravlje", "lekovito", "snižava holesterol", "za zdravo srce", "podstiče rast dece" i slično.

Prodavnica povrće voće namirnice
Prodavnica povrće voće namirnice, Foto: Shutterstock

Ovaj novi Pravilnik je u potpunosti usklađen sa evropskim pa praksa reklamiranja proizvoda kojim se potrošači dovode u zabludu uskoro odlazi u istoriju i u Srbiji. U praksi to znači da se u rafovima više neće prodavati voda koja zato što sadrži magnezijum ili kalcijum "čuva krvne sudove ili srce", "jača imuni sistem" ili pak "leči" na bilo koji drugi način, jer je to klasično dovođenje potrošača u zabludu.

OVO TREBA DA UNOSITE Jelovnik za parove koji žele bebu!

Kako se pravilno čitaju deklaracije na pakovanju: Precizni prikaz šta znače oni zbunjujući brojevi na etiketama Izjava da probiotik utiče na rad creva ili imunog sistema moraće da bude skinuta sa jogurta. Na njemu će moći da stoji samo "žive kulture u jogurtu ili fermentisanom mleku poboljšavaju varenje laktoze iz tog proizvoda kod osoba koje imaju problem sa varenjem laktoze". Ni sokovi koji imaju zaslađivače, a na njima piše "bez šećera" više neće moći da se prodaju sa tom etiketom. Zabranjeno će biti i da stoji "stabilizuje krvni pritisak", "jača imuni sistem", "čuva krvne sudove", "ubrzava oporavak", "eliksir mladosti", "visok sadržaj vitamina C". Neće više biti dozvoljena upotreba izjava koje sugerišu da bi zdravlje moglo biti pogoršano ako se ne konzumira ta hrana, koje upućuju na brzinu gubitka telesne mase i koje upućuju na preporuke individualnih medicinskih stručnjaka, nutricionista ili dijetetičara i dobrovoljnih zdravstvenih udruženja.

Dr Danica Zarić, direktorka IHIS Nutricionizma kaže za Telegraf da je ovaj pravilnik u potpunosti usklađen sa evropskim.

- Sada će sa rafova morati da se povuku proizvodi koji sadrže nepravilne zdravstvene izjave u kojima se tvrdi da proizvodi leče. To će posebno da utiče na proizvođače superhrane za koju tvrde da ima super moći - objašnjava dr Zarić. Osim toga, naše kompanije neće više moći da se pozivaju na kliničke studije urađene prošlog veka.

ZNALI SMO DA LEČI, ALI NE BAŠ OVOLIKO Bacite antibiotike, ovaj lek imate na dohvat ruke

- Ako neki proizvođač bude želeo da dobije svoju zdravstvenu izjavu, moraće da se obrati nekoj zemlji EU, jer Srbija neće imati telo za odobravanje izjava - objašnjava dr Zarić.

Od sada će se koristiti mnogo manje atraktivne, ali preciznije tvrdnje, pa će umesto “podstiče rast dece“, za vitamin D stajati izjava „vitamin D doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju dece”, i to samo ukoliko taj proizvod sadrži minimum 15 odsto dnevnih potreba ovog vitamina na 100 grama proizvoda.

POTPUNO NEOČEKIVANO Ove namirnice nikada ne bi trebalo da stavljajte u blender!

OVE OZNAKE MOGU DA STOJE U OVIM SLUČAJEVIMA:

Mala energetska vrednost - ako proizvod ima do 40 kalorija u 100 grama

Mala količina masti - ako proizvod ima do 3 grama masti na 100 grama Bez masti - ako proizvod ima do 0,5 grama masti

Mala količina šećera - ako proizvod ima do 5 grama šećera Bez šećera - ako proizvod ima do 0,5 grama šećera

Bogata vlaknima - ako proizvod ima najmanje 6 grama vlakana

Bogata proteinima - ako proizvod ima najmanje 20 odsto proteina  

SAČUVAJTE PARE, U OVOME JE ŠTOS Kupovinom u SECOND HAND radnjama činite DOBRO DELO, a da toga niste ni svesni!

KAKO JE DO SADA STAJALO NA AMBALAŽI, A EVO KAKO ĆE OD SADA:

Snižava holesterol - Smanjenje unosa zasićenih masti doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi

Jogurt za lakše varenje - Žive kulture u jogurtu ili fermentisanom mleku poboljšavaju varenje laktoze iz tog proizvoda kod osoba koje imaju problem sa varenjem laktoze

Voda čuva vaše zdravlje - Magnezijum doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti

Pirinač snižava holesterol - Monakolin K iz fermentisanog crvenog pirinča doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi

Zdrav doručak - Vlakna iz ovsenog zrna doprinose povećanju volumena stolice

Čisti krvne sudove - Polifenoli maslinovog ulja doprinose zaštiti lipida u krvi od oksidativnog stresa

Za zdrave zube - Konzumiranje hrane/pića koja sadrže zamenu za šećer doprinose održavanju mineralizacije zuba

Čisti zube i smanjuje kiselinu - Guma za žvakanje bez šećera doprinosi održavanju mineralizacije zuba

Za bolju probavu - Vlakna pšeničnih mekinja doprinose povećanju volumena stolice

Podstiče rast dece - Vitamin D doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju dece   

 

Proizvođačima će biti dat rok za zamenu ambalaže od 18 meseci.  

JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS PROČITAJTE – OVDE

 

 • Korisnik: Željko
  06/07/2018 - 02:30
  Zasto,dosta?Pa kad mogu politicari da obmanjuju narod,sto nemogu kompanije?Zasto dosta,kad u Srbiji niko nizasta neodgovara,zasto dosta,kad ovde zakon NIJE isti za sve
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi