Prodavnica, Radnja, Samoposluga
Shuterstock
Prodavnica, Radnja, Samoposluga

Shuterstock

Ne verujte natpisima na proizvodima, Foto: Shuterstock

Međutim, u većini slučajeva ispod natpisa krije se hrana koja ima vrlo malo veze s onim što od te namirnice potrošač zapravo očekuje i uglavnom ne služe samo tome da zavaraju kupca.

Prirodno

Ako na proizvodu stoji natpis "prirodno", to automatski ne znači i da je zdravo. Istina je da zakon ne dozvoljava da se u prirodnim proizvodima nađu veštačke boje, ukusi ili sintetičke materije, ali zato ovo "prirodno" otvara mnoge mogućnosti, pa tako označena hrana može sadržati konzervanse ili natrijum, koji se najčešće dodaje u sirovu prirodnu piletinu. U nekim prirodnim proizvodima nađen je visok udeo fruktoze, kukuruznog skroba, a proizvođači su se uglavnom branili činjenicom da je od kukuruza, pa je, smatraju, automatski i zdravo, što, naravno, nije tačno.

Hleb, crni hleb

Shuterstock

Crni hleb, Foto: Shuterstock

Organsko


Organsko je samo još jedna reč koju proizvođači vole da stavljaju na pakovanje, a koje služe potrošačima kao magneti. Pre svega, ljubitelji ove vrste proizvoda treba da imaju na umu da organske namirnice mogu sadržati šećere, masnoće i visok nivo kalorija. Pored toga, da bi hrana mogla da dobije oznaku "organsko" mora najmanje 95 odsto biti uzgajana i obrađivana bez upotrebe veštačkog đubriva i pesticida, a na rafovima u našim prodavnicama mogu se naći proizvoda na kojima piše da su napravljeni od organskih sastojka 70 odsto, što znači da nikako ne zadovoljavaju standard.

Bez glutena

Proizvodi bez glutena sve češće se mogu naći na policama prodavnica, što je odlično za one koji imaju celijakiju, ali je potpuno beskorisno onima koji to nemaju. To znači da ukoliko osoba nema metaboličke probleme, proizvodi bez glutena neće joj pomoći da izgubi kilograme niti su za nju nužno dobri. Ali budući da je veoma moderno, takvi se natpisi ističu na paketima.

Mleko

Shuterstock

Mleko, Foto: Shuterstock

Lajt

Oznaka "lajt" može se naći na raznim proizvodima, ali izraz lagano se ne odnosi na kalorije nego na ukus. Dakle, ukus može biti lakši, odnosno blaži, ali kupac ove vrste proizvoda od toga neće biti lakši ni grama. Zato natpis „lajt“ zbunjuje potrošače koji pod tim podrazumevaju nutricionističke vrednosti. Da bi se nešto smatralo laganim proizvodom, sadržaj masti mora biti 50 odsto manji od iznosa koji se nalazi u sličnim proizvodima.

Bez dodatka šećera

Ko je zabrinut zbog kalorija i ugljenih hidrata (možda zbog toga što ima dijabetes ili pokušava da ga spreči), sigurno korpu puni proizvodima na kojima piše "bez dodatka šećera". Međutim, iako u namirnice poput voća, mleka, žitarica i povrća nije dodat šećer, one mogu imati prirodne šećere. S druge strane, proizvodima s oznakom "bez šećera" ponekad se dodaju maltodekstrin i ugljeni hidrati, koji povećavaju nivo šećer u krvi, tako da oznaka "bez dodatka šećera" ili "bez šećera" ne znači da proizvod nije kaloričan ili da je bez ugljenih hidrata.

Jača imunitet

Ukoliko proizvod sadrži određene vitamine, proizvođači koriste reči poput "jača imunitet", iako takva značenja niti bi trebalo da imaju niti ih uopšte zaslužuju. Generalno, kompanije ovde hodaju po tankoj liniji, jer ako počnu da koriste medicinske tvrdnje, onda bi mogle da dođu pod lupu agencije za lekove i medicinske proizvode.

Citrusi

Shuterstock

Citrusi, Foto: Shuterstock

Bez masnoća


Kada je otkrivena štetnost zasićenih i transmasnih kiselina, tržište je bilo preplavljeno proizvodima s natpisom "bez masti". Međutim, problem je što ti proizvodi sadrže gotovo isto onoliko kalorija koliko i punomasne verzije. Pakovanje može biti bez masti, ali zato je prepuno šećera, a istovremeno proizvodi "bez šećera" mogu biti puni masnoća. Najbolje je, zato, proveriti, nalepnicu na kojoj piše količina kalorija i uporedite one "bez masnoća" s onima koje imaju masnoće. 

Komentari (1)

rus

20.02.2018 20:48

nemojte da dve podvodite pod isto vec dajte konkretna imena firmi i proizvode imajte petlju pa kazite