Krizni štab
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC
Krizni štab

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Krizni štab, Foto: FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 15.000 osoba, od kojih je pozitivno 3.257, dok je, nažalost 15 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut" na respiratorima se nalazi 157 osoba.

Zbog povećanog broja obolelih i sve većeg broja zabeleženih prekrašaja koji se odnose na okupljanja i takozvanih “Korona žurki” sutra od 08:00 zasedaće Krizni štab za borbu protiv korona virusa.

Gostujući juče na TV Prva, na pitanje da li će postojeće mere biti pooštrene, Dr. Kon je rekao da o tome još nije raspravljano, ali da u okviru medicinskog dela Kriznog štaba postoji mišljenje da "neko vidljivo zaoštravanje mora da postoji", jer porast broja novozaraženih predstavlja dodatni rizik na koji se mora reagovati, jer nam se ponovo dešava punjenje bolnica, a to ne smemo ignorisati. Mislim da je policijski čas tema koja je prevaziđena zauvek, bar što se Srbije tiče. To nisu operativne stvari, o tome je besmisleno pričati, s druge strane šta će nam policisjki čas ako kafane ne rade, ako radnje i prodavnice ne rade - zaključio je Kon.

kiosk

Marko Đoković

kiosk, Foto: Marko Đoković

Veći deo nas je odgovoran ali zbog onih koji nisu, odgovorni bi trebalo da se pripaze. Ponovo je poželjno ponašanje kao na početku epidemije. To se odnosi, pored obaveznog nošenja maski i na oprezno kretanje u smislu izbegavanja većih gužvi, što znači sigurna kupovina, nabavljanje namirnica na nedeljnom, mesečnom nivou da bi se što manje boravilo u zavorenim prostorima. Kupovina robe za dnevnu potrošnju na kioscima na otvorenom, gde je najbezbednije i gde se kupovina završava po pravilu bez čekanja u redovima.

Srbija je danas prva u Evropi po broju revakcinisanih a po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića uskoro biti prva i po broju vakcinisanih. Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je izjavio da je to pravi put da Koronu stavimo pod kontrolu kao što smo stavili sezonski grip, a do tada bi svi trebali da vodimo računa jer se sa zdravljem i životima naših sugrađana ne treba igrati.

Pročitajte i: