Prasići i jagnjići
Alo!/Vladimir Marković
Prasići i jagnjići

Alo!/Vladimir Marković

Prasići i jagnjići, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Otvaranje auto-puta „Miloš Veliki“, kako tvrde ugostitelji, upropastilo je višedecenijsko uspešno poslovanje kafana duž Ibarske magistrale, a slike prasića i jagnjića koji se obrću na ražnju ispred čuvenih lokala i miris roštilja duž puta Beograd-Ljig uskoro bi mogli da postanu samo lepa uspomena onih koji su ovim putem decenijama išli do Zlatibora i Jadranskog mora.

Ibarska magistrala crna rupa, bezbedniji „Miloš Veliki“

Proteklog vikenda na Ibarskoj magistrali dogodilo se nekoliko udesa s tragičnim posledicama, dok na auto-putu „Miloš Veliki“, otkako je otvoren, nije bilo nijednog udesa sa smrtnim ishodom. Ministarka infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je nedavno da je, otkad je počela da se naplaćuje putarina, „Milošem Velikim“ prošlo gotovo 300.000 vozila - bez ijedne saobraćajne nesreće.

Konobarica iz jedne kafane u Velikom Borku kaže za „Alo!“ da za 30 godina, koliko postoji ovaj ugostiteljski objekat, promet nikada nije bio manji.

- Sumorna je slika svaki dan. Do podne ovim putem ne prođe ni pet automobila. Ujutru poslužim dve-tri kafe, a onda do 14 časova nema žive duše. Potom samo poneko navrati na ručak, a uveče nema apsolutno nikoga. Ako se ovako nastavi, mislim da ćemo svi staviti katanac na kafane - navodi naša sagovornica.

Međutim, folk pevač Era Ojdanić smatra da boemski duh Ibarske magistrale ne može preko noći da se ugasi.

Stevana (22) iz Čačka raskomadala ajkula od sedam metara! O tragediji nije izvestio nijedan crnogorski medij

AUTOR: Srbija Danas/Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 23.09.2019. 18:47 Sumnja se da je doplivala u Jadransko more za jednim američkim brodom Ajkula, Foto: Tanjug/AP O tragičnom događaju u Budvi i dan danas se šapuće. Uvalica na samom rubu, desno od poznate plaže Mogren, tik od velike ravne stene koja je omiljeno mesto za sunčanje i kupanje turistima, čuva užasnu priču o rano ugašenom životu.

- Tačno je da je u početku promet bio prepolovljen, međutim, otkad je počela da se naplaćuje putarina, situacija se malo popravila. Naši gosti su sada oni koji neće da plate putarinu. Mi, ugostitelji iz ovog kraja, moramo da se borimo za goste - kaže Ojdanić i dodaje da u poslednje vreme ozbiljno razmišlja da spusti cene hrane i pića u svom motelu i restoranu kako bi privukao goste.

S druge strane, ima i ugostitelja koji ne krive nov auto-put, već kraj letnje sezone. Tako u jednom restoranu kažu da je broj gostiju u septembru uvek manji.

Era Ojdanić

Instagram

Era Ojdanić, Foto: Instagram

- Očekivali smo da će u ovom periodu biti manje gostiju, ali ne zbog auto-puta. Smatramo da imamo svoje verne goste, koji će i dalje nastaviti da dolaze kod nas - kažu iz ovog restorana.

Ipak, da je auto-put „Miloš Veliki“ napravio tektonski potres na Ibarskoj magistrali, pokazuju i domaći oglasi koji su puni ponuda za prodaju ugostiteljskih objekata duž ovog puta. Zanimljivo je da se u svima njima navodi da je cena po dogovoru, pa se čini da se nekada velikim gazdama sa Ibarske žuri da se otarase gubitaša i novac ulože u neki novi isplativiji biznis. 

Miloš Veliki auto-put

Tanjug/Zoran Zestic

Miloš Veliki auto-put, Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Smanjen promet i u prodavnicama

Pazar se prepolovio i u prodavnicama koje se nalaze duž Ibarske magistrale, a kako za „Alo!“ kaže Slobodan J., vlasnik marketa iz Šiljakovca, mušterije sada isključivo čine lokalci.

- Radnju sam otvorio pre 20 godina i zahvaljujući njoj sam odškolovao tri sina. Sada mi u radnju ulaze samo penzioneri koji ujutru kupuju hleb i mleko, a od putnika sa magistrale nema ni traga ni glasa. Ako se ovako nastavi, zatvoriću prodavnicu - kaže Slobodan.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!