Mađarska Ograda Granica Migranti
Profimedia
Mađarska Ograda Granica Migranti

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Grupa od 70 srpskih turista koja je 30. decembra krenula u Beč na proslavu Nove godine, doživela je neviđenu dramu na graničnom prelazu Kelebija, pošto je mađarska policija u prtljažniku autobusa kojim su putovali pronašla dvojicu migranata iz Avganistana, piše Informer.

Zbog ovog incidenta mađarski policajci držali su srpske turiste na granici više od 12 sati, a pustili su ih tek kada je utvrđeno da su migranti sami ušli u autobus, verovatno negde kod Novog Sada dok su pravili pauzu.

Jedan od putnika iz autobusa, Strahinja D, ispričao je kroz kakvu je golgotu prošla grupa srpskih turista.

- Srpsku granicu smo prošli bez problema, a na mađarskoj strani carinici su odlučili da pretresu autobus. Pošto se to odužilo, pretpostavili smo da nešto nije kako treba. Policija nas je ubrzo zamolila da svi napustimo autobus, objasnivši nam da su se u prtljažniku nalazila dvojica migranata. Bili smo u šoku. Nikome nije bilo jasno otkud oni tu. Verovatno su krišom ušli kod Novog Sada dok smo pravili pauzu, priča Strahinja.

On dodaje da su Avganistanci privedeni, ali da je usledilo višečasovno ispitivanje vozača autobusa, dok su se putnici smrzavali.

Strahinja tvrdi da je i nakon saslušanja mađarska policija nastavila da ih maltretira.

- Čak i kada su utvrdili da ni vozači ništa nisu krivi, mađarski policajci su nastavili da nas drže na granici bez ikakvog obrazloženja. Pokušavali smo da pitamo u čemu je problem, ali su oni smao odmahivali glavom. Tako smo se bez hrane i vode smrzavali na minusu sve do jutra, kada su se smilovali da nas puste.

U agenciji "Viva turs" u Beogradu rekli su da njihovi vozači nisu krivi i da niko ne može da objasni kako su se migranti ušunjali u autobus.

Komentari (8)

peking

05.01.2017 01:08

I sta su tu Madjari krivi sto ste se smrzavali.Trebali su da vam komanduju nalevo krug i pakujte nazad svi pa se zalite vasoj vladi.Citava Srbija ko razgradjeno dvoriste. Bez dokumenata seta ko kako hoce i gde mu se hoce.

steva

05.01.2017 01:35

To je uobicajena pojava na granici kod madjarona.

Ko to tamo peva

05.01.2017 03:12

Kako je gazda vozi miško pokupio od svagog neku kintu da bi prošao decoooo, ooo,ooo, tako ste i vi trebali da pokupite 5e od svakog pa se ne bi skočanjili.Inače dobro ste i prošli, i ja bi vas najurio nazad.Jer zvanične kazne za švercere migranata su zatvor.Vozač mora snositi posledice jer je odgovoran kako za svaki prtljag tako i za prtljažnik.Samo on ima ključ.

100%

05.01.2017 06:04

sofer uzeo neku paru!

Sneza

05.01.2017 08:55

Madjari se veoma lose ponasaju prema svim nasim ljudima. Nije mi jasno zasto niko nikad od nasih politicara nerazgovara sa njima. Pare se skupljaju na prelazu i kad se ulazi i kad se izlazi. Mi se tolerisemo kao stoka.

Sneza

05.01.2017 09:01

Ovo je tema koja je veoma ozbiljna. Takve torture prolaziti i toliko cekati na granici je ponizenje ne samo za pojedince nego za celu Srbiju. Sto se moraju njima pare davati? Ko to odlucuje? Da li neko moze da reaguje od nasih politicara da se to zaustavi?

buba

05.01.2017 12:21

pa kako su usli------ nije bilo obijanja....znaci neko ih je pustio dole u prtljaznik...cesto putujem preko madjarske......i nikada nikakvih neprijatnosti......a posebno pitanje za nase carinike...kako oni nisu pregledali.....javasluk......

Prtljag

05.01.2017 13:29

Sami nisu ušli! Vozače uhapsiti! A vlasnik prevoza da nadoknadi materijalno štetu svimputnicima!