Završen sastanak frilensera i Vlade Srbije, a evo šta su tražili od države
alo.rs
Onlajn nastava, učiteljica, učitelj, škola, kompjuter, laptop
Rad od kuće, laptop, Foto: Shutterstock/FERNANDO MACIAS ROM

- Nastavićemo razgovore sa Vladom. Utvrdili smo da je situacija kompleksna. Narednih dana imaćemo još razgovara sa predstavnicima Vlade - rekao je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

On je dodao da je danas bio samo sastanak upoznavanja na kojem su frilenseri izneli svoje zahteve.

Kako saznajemo, frilenseri su od premijeke Ane Brnabić, ministra finansija Siniše Malog i direktorke Poreske uprave Dragane Marković tražili obustavu naplate poreza, kao i obustavu kontrole rada frilensera.

Jedini zahtev frilensera praktično je bio da država obustavi sve postupke u naplati poreza, što znači i obustavljanje slanja poreskih rešenja, opomena, ali i poziva koji nakon dva do tri meseca od uručenja postaju rešenja. Taj zahtev uključivao je i obustavljanje kontrole rada frilensera kojih u Srbiji, prema grubim procenama, ima oko 100.000.

- Dakle, tražilo se da se slanje rešenja i poziva stave ad akta. Stav je i da se sa naplatom poreza nastavi kad se reguliše status frilensera i kada se usvoji novi zakon koji će definisati ono što radimo, ali i precizirati po kojim to stopama podležemo oporezivanju - kaže naš izvor.

Poreska uprava je frilenserima do sada uručila oko 40 rešenja i 2.000 poziva koji će krajem marta, početkom aprila postati rešenja.

Pročitajte još: