Aleksandar Vučić
Tanjug/Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nakon uvodnog dela, predsednik Srbije je krenuo u obilazak Sajma naoružanja, a tom prilikom je otkriveno oklopno vozilo Despot, koji je izazvao divljenje kod svih prisutnih.

- Mi smo uspostavili dobru saradnju sa Erbasom. Mi ćemo ove godine dobiti više helikoptera nego što smo imali u celom prethonom periodu! - rekao je predsednik Vučić koji je obišao štandove sajma.

Najviše se zadržao pred opremom koju proizvodi srpski Jumko.

- Zadovoljan sam kako radite, svaka čast! - rekao je Vučić.

Predrag Terzić

Privatna arhiva

 

Vučić je tokom obilaska poručio generalnom direktoru preduzeća Jumko, koje pravi uniforme i drugu teksilnu opremu za vojsku, Branislavu Trajkoviću da će imati puno posla i da bi trebalo radnicima da podigne plate.

Jumko na sajmu izlaže svoj novi proizvod, tzv. nevidljivu tkaninu, koju ne registruju termo kamere, a koja se koristi za pokrivanje naoružanja i opreme.

"Imaćete mnogo posla i snabdevaćete opremom Kobre i Vojsku Srbije, tako da su se stekli uslovi da podignete radnicima plate", kazao je Vučić.

U prisustvu predsednika otkriveno je oklopno multifunkcionalno vozilo "Despot" koji je napravio Tehnički remont iz Bratunca, a čiji je prototip predstavljen na paradi 9. januara u Republici Srpskoj. Pet vozila "Despot" treba da bude isporučeno do januara MUP-u Republike Srpske.

Vučić je razgovarao i sa Slavenom Ristićem, generlanim direktorom TR Bratunac, koji je kazao da će to vozilo imati 10 odsto nižu cenu nego slična vozila u istoj klasi.

Takođe, predsedniku je predstavljen i američki mitraljez "minigan Dilon", a u njegovom prisustvu je otkrivena lanser raketa Tamnava - samohodni višecevni modulrani lanser, koji proizvodi Jugoimport, a može da ispali za samo nekoliko minuta 100 raketa.

Pokazali su predsedniku Srbije i kako radi telekomunikacijski ometač.

Takođe, Vučiću su predstavljene dve daljinski upravljane borbene stanice, jednocevnu Kiklop i trocevnu Kerber.

Pročitajte još:

 

Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, rekao je za RTS, da se sajam, za 15 godina koliko postoji, mnogo promenio i da ima mnogo više izlagača.

Kako kaže, tajming nije baš najbolji pošto je prošle nedelje bio sajam u Parizu a ove nedelje je u Moskvi. Međutim, sajam u Beogradu je ipak privukao pažnju što govori o poziciji srpske odbrambene industrije na tržištu, poručio je Miloradović.

Kolinda Grabar Kitarović

AP/Darko Bandić

 

Navodi da je primarni zadatak srpske odbrambene industrije da opremi Vojsku Srbije najsavremenijim sistemima.

Ističe da se u ovom trenutku dešava opremanje pešadijskih jedinica novom generacijom oklopnih borbenih vozila, streljackim naoružanjem, optoelektronskim sistemima, raznim vrstama nove municije.

Ana Brnabić

Alo!/Marko Đoković