Vakcinacija
EPA/ANDREJ CUKIC
Vakcinacija

EPA/ANDREJ CUKIC

Vakcinacija, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

"Ovo je preporučena vakcinacija, što znači da je dobrovoljna. Svaka intervencija koja se sprovodi na čoveku zahteva saglasnost. Gde god odete, u bilo koju bolnicu, vi dajete pristanak da učestvujete u lečenju i pristajete na propisan način lečenja", objasnio je dr Kon.

Predrag Kon

TANJUG/ RADE PRELIC

Predrag Kon, Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Podsetimo, epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije, nakon primanja vakcine protiv kovida, da je vakcina koja je registrovana u Srbiji za upotrebu sigurna i bezbedna i da iza toga stoji Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Dodao je da su stavovi onih koji se protive vakcinaciji trenutno "bez potpore", jer se imunizacija odvija na dobrovoljnoj bazi.

"Suština je u tome da u svemu leži strah od same vakcine, koji je potpuno bez osnova", rekao je tada dr Kon.

Pročitajte još:

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije nedavno je objavio da se sve vakcine intenzivno prate i da su neželjene reakcije izuzetno retke – 755 prijavljenih neželjenih reakcija za sve četiri vakcine, što je jedna prijavljena reakcija na 3.973 imunizovana građanina.

Navodi i da su sve te reakcije bile blage – otok, crvenilo, bol, visoka temperatura, bol u mišićima, mučnina i prolaze u roku od nekoliko dana, što, kaže, nije ništa zabrinjavajuće, a što je još jedna stvar koja potvrđuje da su vakcine bezbedne.

Dakle, pored toga što su obaveštenje i pristanak pacijenta obavezna stavka kod svakog lečenja (pa i kod vakcine, koja je deo lečenja) i što evidencija o vakcinisanima pokazuje da nema ozbiljnih reakcija koje bi ugrozile ljudsko zdravlje, ostalo je stvar vašeg ličnog izbora.

Komentari (3)

Dejan

20.04.2021 22:40

za kinesku vakcinu se n epotpisuje nista, a vi primajte Fajzer :)

Ni u ludilu...

20.04.2021 23:34

ne primam u svoj organizam patogen, još uz svoju "saglasnost", sa agresivnom provaxxx propagandom izigrali ste poverenje, za mene ovo je treća faza ispitivanja i naravno da je potrebno da se ogradite od onoga što bestidno propagirate za sve pare od farmakomafije. Da li ste primetili kako u Rusiji koja je proizvođač po meni najmanje opasnog imunizacionog sredstva nema pritisaka, nema propagande, nema programirane panike i sejanja straha, da ste na taj način postupili, imali bi mnogo bolje efekte.

Komša

22.04.2021 00:02

Jel može neko da napiše šta piše u toj saglasnosti,ili gde ima da se pročita?