Prskanje komaraca
Youtube/Printscreen
Prskanje komaraca

Youtube/Printscreen

Prskanje komaraca, Foto: Youtube/Printscreen

Nakon što je pre dva dana potvrđen prvi slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Srbiji ove godine, epidemiolozi veruju da je broj zaraženih u našoj zemlji ipak daleko veći i da se radi o najmanje 150. Navode i da će novih slučajeva svakim danom biti sve više, a krajem avgusta ne isključuje se ni epidemija.

Epidemiolog Zoran Radovanović za „Alo!“ objašnjava da od petoro zaraženih virusom Zapadnog Nila četvoro nema nikakve simptome, a da se kod manjeg procenta javljaju simptomi slični gripu, dok samo jedan odsto obolelih završi u bolnici sa zapaljenjem mozga.

Pročitajte još:

- Upravo zbog toga broj registrovanih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila ne predstavlja realno stanje. Naime, broj onih koji su već u bolnici zbog komplikacija prouzrokovanih ovim virusom množimo sa 150 i onda dolazimo do okvirne brojke zaraženih. Tako da sada, kada imamo prvi registrovani slučaj, možemo reći da u Srbiji trenutno ima bar 150 zaraženih virusom Zapadnog Nila - navodi Radovanović.

Epidemiolog Radovanović ističe da od ovog virusa najviše obolevanju starije osobe, dok kod dece on uglavnom prolazi bez simptoma.

Mnogi u narodu praznuju, a ne znaju DRUGU STRANU priče o velikom hrišćanskom svetitelju! U CRKVI vam je nikada neće ispričati (VIDEO)

AUTOR: Alo/V.M. DATUM I VREME: 05.08.2019. 19:02 Sveti Đorđe koji ubija zmaja je simbol koji je duboko ukorenjen u istočnoj Evropi.

- Ove godine daleko je više komaraca nego prošle, a samim tim postoji i veći rizik od širenja virusa Zapadnog Nila. Komarcima koji prenose ovaj virus ne pogoduje suša, pa će mnogo toga zavisiti i od vremenskih prilika. Ima ih svuda, a neki podaci govore da ih je najviše u Vojvodini - kaže epidemiolog.

Radovanović apeluje na građane da se pridržavaju mera lične zaštite.

- Neke od mera su komarnici na prozorima, zatim izbegavanje boravka napolju naročito uveče kad su komarci najaktivniji, mazanje i prskanje sredstvima protiv komaraca i drugo - ističe, između, ostalog Radovanović.

 

Prvi slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila u ovoj godini potvrđen je kod osamdesetčetvorogodišnje žene iz Beograda, koja ima udružene hronične bolesti. Prošle godine prvi slučaj obolevanja registrovan je ranije 1. jula, a ove godine četiri nedelje kasnije - 3. avgusta.

Srbi zbog ovog verovanja ne uzimaju komšiju za kuma, a kumstvo ne odbijaju iz straha od najgoreg

AUTOR: Dnevno.rs/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 05.08.2019. 16:36 Srodstvo veće od krvnog! Parastos Crkva svetog Marka, Foto: Alo! Svi znaju za ono "Bog na nebu, kum na Zemlji", ali šta je uopšte kumstvo i zašto se ne odbija, duža je i komplikovanija priča.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Prenosilac je "Culex pipiens", vrsta komarca koji je domaćin i kod nas. Groznica Zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji 2012.

Mere lične zaštite

Nositi komotnu odeću svetlih boja, dugih rukava i nogavica, tokom boravka na otvorenom danju i noću koristiti repelente za kožu, izbegavati boravak na otvorenom u vreme najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i zoru, upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, izbegavati područje s velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, najmanje jednom nedeljno isprazniti vodu iz saksija za cveće i posuda za kućne ljubimce, ukloniti nepotrebne posude koje se pune kišnicom kao što su gume, boce i limenke iz dvorišta , sve posude s vodom na otvorenom moraju biti zatvorene jer komarci legu jaja u stajaćim vodama.

Brojke: 3 osobe, dve u Grčkoj i jedna u Italiji preminule su ove godine od posledica izazvanih virusom Zapadnog Nila, 36 osoba prošle godine u Srbiji preminulo je od posledica virusa Zаpаdnоg Nilа, 415  obоlеlih оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа registrovano je 2018. u našoj zemlji.

Činjenice

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Komarci zaraženi virusom ove godine su registrovani u Beogradu, Šapcu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Velikom Gradištu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Pančevu. Do 1. avgusta ove godine u Grčkoj je registrovano 25 obolelih, u Rumuniji četvoro, u Mađarskoj dvoje, i po jedan slučaj u Italiji i Francuskoj.

Običaj naših turista sada je postao KAŽNJIV! Ako putujete na more u OVU DRŽAVU, mogu vas ODRATI ZA 3000 EVRA!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 06.08.2019. 13:56 Svima koji putuju savetuje se oprez Foto: Shutterstock * Kažnjavaće se svi vozači * Kaznama podležu i sva druga lica u vozila * Kazne su od 1500 do 3000 evra Vozači taksija, autobusa ili nekog drugog javnog prvoznog sredstva u Grčkoj, a koji puše dok su na poslu, biće kažnjeni sa 1.500 evra i oduzimanjem dozvole na mesec dana.

U periodu od 2012. do 2018. na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 989 slučajeva groznice Zapadnog Nila, a kao i 97 smrtnih ishoda. Većina zaraženih, oko 80 odsto, nema nikakve simptome, dok kod manjeg broja zaraženih, oko 20 odsto, simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu. Kod pojedinih osoba dolazi do teških komplikacija meningitisa i encefalitisa. 

BONUS VIDEO: Vernici strahuju: Ako danas udari grom, to Sveti Ilija isteruje đavola!