Bolnica
Alo!/Nenad Vujanović
Bolnica

Alo!/Nenad Vujanović

Bolnica, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

U Ivanjici su zabeležena dva slučaja infektivnih bolesti sa simptomima leptospiroze i mišje groznice. Prema rečima načelnika Higijensko - epidemiološke službe Doma zdravlja, dr Milorada Dramićanina, sa simptomima leptospiroze javila se osamdesetogodišnja žena iz Luka, dok je mlađi čovek iz Belih Voda imao kliničku sliku mišje groznice.

Žena iz Luka zbrinuta je u čačanskoj bolnici na infektivnom odeljenju i za sada se prema rečima lekara dobro oseća.

“Žena je, potvrđeno je, imala leptospirozu i s obzirom na njene godine oblik je bio poprilično težak. Ona je bila pod stalnom terapijom i rađena joj je dijaliza. Njeno stanje je sada stabilizovano i ona je može se slobodno reći izlečena”, kazao je vd direktora ZZJZ u Čačku dr Aksentije Tošić.

kiša. pljusak, grad

Tanjug

Što se tiče drugog slučaja, mladić je takođe prebačen iz Ivanjice na infektivno odeljenje Opšte bolnice u Čačku, ali za sada još uvek nisu kompletirane sve laboratorijske analize, tako da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je u pitanju mišja groznica.

“Lekari na infektivnom odeljenju su zadovoljni tokom njegovog oporavka, ali su mišljenja da je i kod ovog mladića u pitanju leptospiroza i to blaži oblik, pa zbog toga nije bilo potrebe da se stavi na dijalizu. Ipak dok ne stignu kompletne laboratorijske analize ne može se sa sigurnošću tvrditi o čemu je reč”, kaže dr Tošić.

On je istakao da se u Moravičkom okrugu skoro svake godine zabeleži po neki slučaj mišje groznice i leptospiroze i da se broj obolelih povećava u vreme velikih padavina i poplava. Što se tiče trenutne epidemiološke situacije dr Tošić kaže da je stabilna i nije zabeleženo povećanje bilo koje infektivne bolesti.

Podložni ovim infektivnim agensima kojima pogoduje vlažna sredina su građani čiji su poslovi vezani za prirodu, pre svega zemljoradnici, ali i šumari i veterinari.

Vozači skupocenih automobila prilikom kontrole policije

Rajko Ristić

Inkubacija traje do 10 dana a potom kreću nagle promene u vidu povišenja temperature i opšte slabosti i malaksalosti organizma a s obzirom da bolest napada bubrege dolazi i do problema sa mokrenjem koje u težim slučajevima može biti u potpunosti prekinuto.

Mišja groznica vezana je za neposredni kontakt sa zaraženim miševima i pacovima (moguće i putem vazduha - udisanjem) i njihovim izlučevinama. Kod leptospiroze bolest se može preneti ukoliko koža dođe u dodir sa vodom u kojoj su izlučevine zaraženih glodara ali i goveda. Zbog toga se preporučuje poljoprivrednicima pre svega da ne idu bosi.

Obe ove bolesti jesu zarazne ali se ne prenose sa čoveka na čoveka.

Pročitajte još: