Prodavnica Bežanija
Dejan Briza
Prodavnica Bežanija

Dejan Briza

Prodavnica Bežanija, Foto: Dejan Briza

 

 

* Pokrenuta inicijativa za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti,

* Toliko rad ostavlja trajne posledice po zdravlje

* Žene u maloprodaju imaju samo dva slobodna dana u nedelji

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno poput apoteka i benzinskih stanica.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Kragujevca Jugoslav Ristić izjavio je da žene koje rade u trgovini, pre svega u maloprodaji, tokom meseca imaju samo dva slobodna dana.

Pročitajte još:

 

Osim u velikim trgovinskim lancima, u ostalim prodajnim objektima ne poštuju se zakonski normativi i pravo na četrdesetčasovno radno vreme u nedelji, mesečno imaju samo dva dana slodno, a za prekovremeni rad nisu plaćeni, rekao je Ristić, dodajući da takvo radno vreme veoma loše utiče na zdravlje zaposlenih.

Takvo radno vreme unišava život i zdravlje zaposlenih, jer takav i toliki rad ostavlja tragične posledice i po zdravlje, pa zaposleni ne mogu da izdrže ceo radni vek. Istovremeno, negativno se odražava i na porodicu jer ljudi nemaju vremena da joj se posvete, istakao je Ristić, zatraživši hitnu intervenciju države.

On je naveo da poslodavci često ucenjuje zaposlene i govore im "ako vi nećete ima ko hoće" i da su minimalne zarade katastrofalne.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"